Разберете как спането през деня помага да учите

Публикувано от Shuby 20/10/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Ако видите студент, който е заспал в библиотеката или колега, който е задрямал следобед в кабинката си, не избързвайте да ги съдите. Нови изследвания в калифорнийския университет Бъркли, показват, че дрямката за един час може сериозно да стимулира и възстанови мозъчната ви дейност. Наистина, откритията показват, че двуфазният режим на сън не само освежава ума, но може да ви направи по-умни.

 

Студентка заспала в библиотеката по време на учене

 

Обратно, колкото повече часове прекарваме будни, толкова по-бавни са нашите умове, според изследванията. Резултатите подкрепят предишни данни на същия изследователски екип. И по-точно, че ученето цяла нощ преди изпит - често срещана практика в университета по време на сесии- намалява способността да се натрупват нови факти с почти 40%, поради спиране на някои от мозъчните участъци, заради недостиг на сън.

 

Студентка учеща за изпит

 

Сънят не само поправя вредите от продължително будуване, но на неврокогнитивно ниво той ви извисява отвъд мястото, където сте били, преди да сте заспали. В неотдавнашно проучване 39 здрави млади участници са разделени на две групи – такива с дрямка и такива без дрямка. По обедно време всички участници са подложени на стриктна учебна задача, целяща да предизвика хипокампуса, регион на мозъка, който спомага за съхраняването на фактическите спомени. И двете групи се представят сравнително добре. В 14:00 ч. едната група взима 90-минутна дрямка, а другата група остава будна. По-късно същия ден, в 18 часа, участниците правят нов кръг учебни упражнения. Онези, които са били будни през целия ден, се представят по-зле в ученето. За разлика от тях, тези, които са спали се справят значително по-добре и всъщност са подобрили способността си да учат.

 

Следобедна зареждаща дрямка

 

Тези констатации укрепват хипотезата на изследователите, че сънят е необходим, за да се изчисти запаметяването на мозъка за краткосрочна памет и да се даде възможност за нова информация. Спомените, базирани на факти, временно се съхраняват в хипокампуса, преди да бъдат изпратени в мозъчната префронтална кора, където има повече пространство за съхранение. Сякаш електронната поща на вашия хипокампус е пълна и докато не заспите и изчистите тези факти, няма да получавате поща. В последното проучване се открива, че този процес на освежаване на паметта се случва, когато спящите се намират в специфичен стадий на сън. Електроенцефалограмните тестове, които измерват електрическата активност в мозъка, показват, че това освежаване на капацитета на паметта е свързано с втората фаза на не-REM сън, който се осъществява между дълбокия сън и съня със сънища. Преди това целта на този етап беше неясна, но новите резултати предлагат доказателства за това защо хората прекарват най-малко половината от съня си в етап 2 дълбок сън.

Коментирай

Loading...