Последици от липса на сън

Публикувано от Shuby 30/10/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Нормално е да се притеснявате за последиците от липсата на сън. Резултатите от проучване на съня във Великобритания показват, че 68% от изследваните с малко часове сън са притеснени от мисли за това как ще се справят на следващия ден. Става ясно, че тези притеснения може да не са напълно неоснователни и въпреки че ефектите от лишаването от сън варират при хората, всички сме засегнати след нощ на недостатъчно наспиване.

 

Някои от областите, които биват засегнати са настроението и емоционалното състояние, праговете на болка, функционирането на имунната система, и глюкозния метаболизъм.

 

Изследванията за това как липсата на сън влияе върху спортните постижения допълнително подчертава потенциалното въздействие на лишаването от сън. По-специално, нарушенията на метаболизма на глюкозата могат да се окажат проблемни за спортистите, които разчитат на енергийните си доставки, за да се представят по най-добрия начин. Всъщност спортистите се нуждаят от още повече сън, отколкото средният човек. Едно неотдавнашно проучване установи, че колективните играчи на баскетбол са се чувствали значително подобрени след спане в продължение на поне 10 часа.

 

Последици от липса на сън

 

Не трябва да се пренебрегват и ефектите от лишаването от сън върху кожата. Липсата на сън може да увреди способността на организма да отблъсква болести и възпаления. Лишаването от сън води до повишен риск от развитие на псориазис. Повечето хора са изпитвали появата на бледожълта кожа, подпухнали очи и торбички след няколко нощи на пропуснат сън. Но се оказва, че хроничната загуба на сън може да доведе до влошаване на гладкостта и мекотата на кожата, фини линии и тъмни кръгове под очите. Когато не получите достатъчно сън, тялото ви освобождава повече от стресовия хормон кортизол. В по-големи количества кортизолът може да разгради кожния продукт, протеинът, който поддържа кожата гладка и еластична.

 

Загубата на сън също кара организма да отделя твърде малко хормон на растежа. Когато сме млади, хормонът на растежа насърчава развитието на организма. С напредването на възрастта ни помага да се увеличи мускулната маса, да направи кожата ни по-устойчива и да се усили костите. По време на дълбок сън се освобождава хормона на растежа като част от нормалния ремонт на тъкани.

 

Хронична липса на сън е свързана и с повишаване на теглото. Проучванията установяват, че ограничаването на съня при дванадесет здрави мъже в продължение на два дни, от 10 до 4 часа, води до намаляване на лептина (хормон, който носи чувството на ситост след хранене) и повишаване на грелина (хормон, участващ в стимулиране на чувството на глад). Тези хормонални промени също са съпроводени от поява на апетита особено към висококалорични храни. Освен това ако сме будни по-дълго и то в късните часове може да доведе до повече възможности да ядем и да намалим желанието и мотивацията си да спортуваме.

 

Умора на работното място след недоспиване

 

Добрата новина обаче е, че ефектите от липсата на сън може да не са толкова лоши, колкото се очаква. Как се чувствате сутрин зависи, както от начина, по който тялото ни реагира на съня, така и от начина, по който спим. Знаем, че първите няколко часа сън са най-полезни по отношение на физическото възстановяване, поради което някои хора понякога се събуждат след 3 часа сън и се чувстват добре отпочинали. Това ограничаване и изключване на определени части от пълноценния сън, е свързано с много от отрицателните ефекти, за които говорим. Проучванията сочат, че е нужно просто да  си наваксаме поне една трета от загубените ни часове сън, за да си възвърнем формата. Освен това, сънят, който получаваме през нощите на възстановяване, може да бъде по-дълбок и по-полезен за организма ни от този през останалите дни.

Коментирай

Loading...