Лятно и зимно часово време – как да се справим?

Публикувано от Shuby 01/11/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Целият този хаос около смяната на часа, преместваме стрелките напред, после назад, ходим като болни по цяла седмица и за какво е всичко това? За да се спестят разходи за осветление. Да, това е точната причина.

 

Малко история – у нас лятното часово време е въведено на 1 април(!) 1979 година, а самата идея за тази промяна е на Бенджамин Франклин. В този случай, това е било придружено с шеговит тон и без сериозен ефект. Уилям Уилет в своя труд „Пилеене на дневна светлина“, публикуван през 1907 година за пръв път е направил сериозно предложение за въвеждане на лятното часово време. Пионери в прилагането му са германците, по време на Първата световна война.

 

През пролетта преместваме стрелките напред,

Преместване стрелката на часовника един час напред 

което означава, че спим с един час по-малко. През есента ги местим назад,

Преместване стрелката на часовника един час назад

с което си „осигуряваме“ 1 час повече сън. Целта е да се използва максимално ефективно дневната светлина за ходене на работа и училище, без да има нужда от улично осветление, както и такива в обществени сгради и т.н.                     

 

Според много хора обаче, това си е истинско изпитание за нервите и промяна в навиците. На теория един час не е толкова много, но на практика нещата стоят съвсем различно. По-долу ще видите съвети работещите хора.

 

 

Как да свикнем със смяната на часа?

 

Трудно ставане заради промяната на часа

 

При по-ранно ставане:

  • Постепенно изместване на часа на лягане с по 15 минути на ден;
  • Предварителна подготовка на дрехите за работа/училище;
  • Включване на питателна закуска;
  • Преместване на по-важните дела за по-късните часове в деня;
  • Не прекалявайте с кофеина, заложете на натуралните зеленчукови и/или плодови сокове.

 

Колкото и трудно да ви е вечер да се откъснете от любимото си шоу или интересния филм, бъдете сигурни, че на сутринта няма да мислите така. Повечето телевизори вече разполагат с различни технологии за записване на предаването или пък пускане на вече минали филми. Така ще имате възможност да си легнете по-рано и на следващата вечер да го догледате.

 

Започнете ритуалите за лягане 15 минути преди обичайния час. Опитайте се да не посягате към телефона или таблета, за да поровите в социалните мрежи. Въпреки че може и да не ви се спи, отделете това време, за да се отпуснете. Затворете очи и съзнателно отпуснете всеки от мускулите си. Накрая ще усетите, че се унасяте и скоро ще заспите.

 

Към ритуалите преди лягане включете подготовка на дрехите за следващия ден. Така няма да се притеснявате, че не намирате точно тази дреха, която искате или пък трябва да я изгладите, а вече закъснявате. Тази малка стъпка доста ще ви улесни, особено ако трябва да се справяте и с киселите деца и половинката.

 

Осигурете си естествени източници на енергия още с първото хранене. Страхотен вариант е ползването на зърнена закуска с овесени ядки, плодове, кисело мляко, филия пълнозърнест хляб, варено яйце, нарязани зеленчуци и т.н. Хапнете леко, а енергията ще започне да се отделя постепенно, за да сте концентрирани до обяда.

 

Сутрин все още може да се чувствате не съвсем във форма. Липсата на концентрация е нещото, което едва ли ви трябва на важната делова среща, изчисления или работа с режещи машини. Ако е възможно отложете сложните/важните/отговорните задачи за по-късно, когато ще сте влезли в ритъм. Така ще намалите риска от грешки.

 

Недостиг на сън в следствеи на смяната на времето

 

В случай че смятате да компенсирате липсата на енергия с повече кофеин, явно мислите като повечето хора. Обаче това съвсем не е вярната посока. Кофеиновите напитки стимулират нервната система, тонизират и повишават концентрацията, но прекаляването с тях може да има негативен ефект – треперене на ръцете, изнервеност, потене, гадене, виене на свят и чести посещения в тоалетната. Вместо това пийте повече вода, заложете на прясно изстисканите цитрусови или зеленчукови сокове.

Коментирай

Loading...