Трудно заспиване – как да се справим с проблема? Част 1

Публикувано от Shuby 03/05/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,Здраве,

Да подобрим съня си не е толкова трудно

 

 

На всеки се е случвало след изтощителен ден да мечтае за топла храна, душ и удобното си легло. Да, но стигайки до леглото започваме да се въртим, да ставаме, усещаме сякаш възглавницата не е нашата, минутите минават, стават часове, а сънят не идва. На сутринта се събуждаме с главоболие и липса на желание за каквото и да е.

Ако при вас това се случва ежедневно или няколко пъти седмично, може би трябва да преразгледате някои от навиците си. Причината може да се крие в толкова рутинни неща, че дори да не ги забелязвате.

 

Кофеин

Започването на деня с кафе е абсолютно нормално, направо задължително за повечето хора. Дори и да пиете зелен или черен чай, съдържащият се кофеин действа тонизиращо върху нервната система. Чувстваме се събудени, бодри и готови за деня. Изпиването на още една чашка след като обядваме също е навик. Освен да ни освежи, кафето може да подобри и храносмилането.

Приемът обаче на повече от 3 чашки кафе дневно води до негативни реакции. Кафе след 15 ч. може да причини проблеми със съня и то по няколко причини.

Първо, кафето е силен диуретик. Може би сте забелязали, че съвсем скоро след изпиването му, започвате по-често да посещавате тоалетната.  Ставането по 5-6 пъти на нощ едва ли е добре за съня.

Второ, тъй като влияе върху нервната система, употребата му късно през деня води до прекалена стимулация. След това е по-трудно нейното влизане в режим за почивка, вие се чувствате раздразнителни и се въртите в леглото.

Решението: опитайте да избягвате приема на кафе, чай и някои газирани/енергийни напитки след 15 ч.

 

Храната

Ако сте заети през деня и нямате време да хапнете на обяд, то най-вероятно вечерята ви е доста обилна. Ежедневното приемане на голямо количества храна наведнъж може да повлияе негативно върху съня. Храносмилането, и като цяло организмът, ще бъде доста зает да я обработи. Това може да причини проблеми със съня, често събуждане или неспокоен сън.

И все пак, ако хапвате умерено преди лягане, шансът ви да заспите е по-голям, отколкото ако си легнете на празен стомах. Знаете поговорката за гладната кокошка, нали?

Решението – старайте се да се храните възможно най-рано след прибиране. Избягвайте мазните и пържените храни.

 

Телевизорът

Едва ли има по-използван уред във всяко домакинство. Телевизорът – раздорът на ябълката, особено ако е в спалнята, може да причини и проблеми със заспиването и съня. Свикнали сте да заспивате на някой скучен филм и си го пускате отново и отново всяка вечер, когато се настаните в леглото? Няма проблем. Обаче след като заспите мозъкът ви не си почива. Той регистрира звуците, идващи от него, с което сънят ви става непълноценен, сънищата – изпълнени с кошмари, а на сутринта главата ви – с главоболие.

Освен всички шумове, които идват от него, светлината от екрана намалява синтеза на различни хормони и химикали, отговорни за заспиването. Така съня идва по-трудно и е непълноценен.

По-горното се отнася и до другите устройства – телефони, таблети, лаптопи и т.н.

Решението – изключете телевизора или поне намалете яркостта на екрана. Ако половинката ви не може да заспи без гледа в екрана, но на вас ви пречи, може да си сложите маска за очи.

 

Това са само някои от най-честите пречки за добрия сън. Очаквайте още от най-популярните причини за трудното заспиване във втората част на темата, както и техните решения.

Коментирай

Loading...