Работохолизъм и безсъние – как да се справим? Част 1

Публикувано от Shuby 11/07/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,Здраве,

Съвети при преумора и работохолизъм - Част 1.

 

Работохолизъм… звучи като нещо изключително дребно и безопасно, толкова незначително, че не е нужно да му се обръща внимание, дори нещо, което се смята за прищявка. Как може човек да се пристрасти към работата? Отговорът е, че човек може да прояви зависимости към всичко, включително и към своята работа.

 

Симптомите се лесни за разпознаване, но липсата на заинтересованост е това, което води до задълбочаване на проблема. На пръв поглед, колегата, който остава след работа в офиса, може да изглежда като твърде мотивиран, недостатъчно фокусиран, за да си свърши работата навреме, желаещ да се издигне в очите на началството и т.н. Но причината може да е по-сериозна, например, че човекът страда от работохолизъм.

 

 

Хората, които са засегнати от проблема усещат болезнена нужда да работят, да се движат, да вършат нещо. Дори и да осъзнават, че това не е здравословно за тях чувстват, че сякаш имат краен срок и до него трябва да отметнат най-много задачи, защото…ами просто, защото в противен случай се чувстват провалени и непълноценни.

 

Успехите в работата може да подействат опияняващо, особено когато имат финансово изражение. Хората, които са подтиквани от нуждата от повече пари, често работят на няколко места, в почивните дни, без отпуска и не дават време на тялото да се възстанови. С течение на времето това непрекъснато движение се превръща в навик и засилва нуждата от още повече работа. Точно като зависимостите – дозата се увеличава, докато не достигне пагубни размери.

 

А те съвсем не се изчерпват само със загубеното време – семействата се разпадат поради липса на допирни точки. Повечето работохолици могат да мислят и говорят само за работата си, сякаш тя е най-важното нещо на света. Пропускат се семейни празници, отменят се отпуски или дори и да се състоят, човекът мислено е далеч или работи дори и тогава.

 

 

Тялото се изтощава. Организмът е прецизен механизъм, в който всичко трябва да е балансирано. Работохоликът иска да свърши колкото се може повече работа, затова единственият начин да „удължи“ работния ден, е да открадне от часовете за съня. Намаляването на почивката в началото не създава трудности, но умората се натрупва, стресът също, тялото произвежда повече токсини и свободни радикали, затруднява се работата на имунната система и може да се стигне до хронични заболявания.

 

Други негативи от прекалено многото работа – наднормено тегло, проблемно храносмилане, безсъние (дори матракът да е удобен), нервно напрежение, раздразнителност, главоболие, разсеяност и т.н.

Очаквайте втората част, в която може да откриете някои практични съвети как да се справите с този проблем.

Коментирай

Loading...