Хранене преди лягане – вредно ли е?

Публикувано от Shuby 06/07/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,Здраве,

Пълнее ли се от късното хранене?

 

Това е един от въпросите, които са обект на спор в областта на здравето и спорта. Според едни хапването преди лягане е сигурен начин да се качат килограми, според други няма проблем за здравето и теглото. Къде е истината? Вижте по-долу.

 

В ежедневието на много хора няма време за закуска и дори обяд. Бързане за работа, липса на апетит, много задачи, които отнемат от времето и други подобни. Резултатът е пропускане на едно или две от основните хранения и прием на т.нар. джънк фууд – калорична храна без стойност – солети, бисквити, вафли, чипс и т.н.

 

След цял ден на глад е съвсем нормално вечерята да е обилна, калорична и бързо погълната. Комбинация, която не е най-доброто за здравето. Какво се случва след това? Настаняваме се удобно пред телевизора и почиваме след тежкия ден. Това е чудесно, но какво се случва в организма?

 

 

Погледнато отстрани, именно храненето преди лягане е виновно за излишните килограми и невъзможността за тяхното сваляне. Да, но не и само по себе си. Има някои фактори, които влияят върху теглото.

 

Сутрин тялото има нужда от храна, за да възстанови силите си и да произведе енергия. Когато не му подадем такава, започват процеси, в които няма да задълбаваме, но те се отразяват негативно върху обмяната на веществата.

 

На обяд, улисани в работа, пропускаме хранене. В тялото постъпва сигнал, че няма храна и следват редица процеси за забавяне на метаболизма и пестене на енергия за поддържане на жизнените функции. Да, тялото е изключително прецизна, съвършена и великолепна структура.

 

На вечеря в организма постъпват огромни количества калории и хранителни вещества, които той не може да усвои и обработи, поради забавения метаболизъм. Какво се случва? Складира излишните калории като мазнини.

 

Ето това е разковничето! След като през деня сме забавили метаболизма си, а вечер приемем голямо количество калории, килограмите се качват.

 

 

Какво може да се направи по въпроса?

За поддържане на оптимална обмяна на веществата е нужно да не се пропускат хранения. Дори и да не са обилни, важно е да съдържат основните хранителни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини. След хранене метаболизмът се ускорява, за да обработи постъпилите калории. Така, дори и да се храните в 22 ч., няма да имате проблем с килограмите, защото метаболизмът ще е нормален/бърз.

 

Разбира се, има още редица фактори, които влияят върху теглото, но храненето е на първо място.

 

Ако въпреки това, не успявате да се храните през деня, нямате време или апетит, опитайте да оставите 2 часа време между вечерята и лягането. Причината е, че по време на сън метаболизмът се забавя.

 

 

Следете също така и за размера на порцията. Наваксването на храна не е добре за здравето, тялото няма как да обработи цялото количество наведнъж, затова се опитайте да приемете 1/3 от храната, която обикновено консумирате за ден.

Коментирай

Loading...