Защо тийнейджърите не могат да спят?

Публикувано от Shuby 19/09/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Как може да се справим с недоспиването на тийнейджърите?

 

Между училището, натиска от страна на връстници, съотборници, приятели и влиянието на хормоналните промени в организма, тийнейджърите имат много за справяне. На всичко отгоре, изследванията показват, че много от тях постоянно са лишени от сън, което е лош показател за тяхното физическо и психическо здраве.

 

Изморен тийнейджър спи на учебниците

 

Възможно е вашият тийнейджър да е принуден да стои до късно всяка вечер, за да се справи с всичкия стрес. Но все пак можете да насърчите това той да получава нужния сън, който е съвместим с ежедневния му график. Също така можете да се уверите, че той следва няколко прости правила за спокойно спане. Ето как да го направите и как точно това има значение за детето ви.

 

Ако тийнейджърът ви иска да остане до късно, може да има биологична причина за това. Детските вътрешни часовници, наречени циркадианни ритми, се променят малко по време на пубертета. Мозъците им не започват да създават мелатонин - хормонът, който ни помага да заспим, чак до късно вечер. Освен това, тийнейджърите имат по-бавно заспиване от малките деца, което означава, че те остават будни по-дълго, дори когато страдат от недостиг на сън. За тях е по-трудно да заспят много преди 11 вечерта.

 

Те прекарват прекалено много време с електронни устройства като телефони и таблети. През нощта светлината от тези екрани може да пречи на производството на мелатонин в мозъка. Освен това, дейности като чатене и видеоигри възбуждат нервните системи и мозъците на децата нощем. Невъзможно е за тях да се отпуснат, когато вършат толкова много неща на върха на пръстите си.

 

Тийнейджър с мобилно устройство в леглото преди лягане

 

Тийнейджърите се нуждаят от поне 8 часа сън на нощ. А някои тийнейджъри всъщност се нуждаят от 10 часа, особено ако са допълнително заети и физически активни през целия ден. За съжаление, повечето от тях не получават толкова много. В едно проучване 75% от учениците от 12 клас посочват, че получават по-малко от 8 часа сън на нощ - и само 3% получават 9 или повече часа. Това може да бъде опасно. Мозъците на тийнейджърите все още не са напълно развити и те не биха могли да направят най-добрите избори, когато става въпрос за високорискови поведения. Когато добавите умората към това, то се влошава. Например, те може да са по-склонни да минат на червено, докато шофират или да пият енергийни напитки, за да останат будни. Тийнейджърите, лишени от сън, са с по-висок риск от депресия и промени в настроението и могат да имат проблеми с фокусирането в училище. Те също могат да объркат нуждата от сън за глад, което може да ги накара да преяждат или да избират мазни, сладки храни пред здравословни.

 

 

Въпреки че вашият тийнейджър се превръща в независим възрастен, трябва да продължите да наблюдавате съня му. Родителите могат да поставят ограничения върху дейностите на детето си и да бъдат добър пример за това, да превърнат съня в приоритет. Няколко неща, които можете да опитате:

 

Съберете мобилните устройства през нощта. Съхранявайте кошницата с тях в общата част на дома си, където всички членове на семейството оставят телефони, таблети и други подобни в 9:30 всяка вечер. Децата могат да възразят и да кажат, че трябва да комуникират с приятелите си, но родителите трябва да се наложат. Ако зададете добър пример и го направите със собствения си телефон, вашите деца може по-малко да противоречат.

 

Кошница с мобилни устройства

 

Не позволявайте времето за сън да се изплъзне. Ако тийнейджърите ви участват в спортни състезания и училищни проекти, може да изглежда, че няма достатъчно часове през деня, за да се направи всичко. Но да останеш късно, за да завършиш домашната работа, може да причини повече вреда, отколкото полза. Вместо това, научете децата си на умения за управление на времето, за да могат да направят всичко през деня. Ако те все още са претрупани със задачи, може би е време да помислите за отказване от дадена дейност или може би да разговаряте с учителите за проблема.

 

Спортуващи тийнейджъри

Коментирай

Loading...