Защо ни се доспива след ядене?

Публикувано от Shuby 20/07/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Може ли храната да се ползва като приспивателно?

 

При някои хора периодът след хранене е свързан с чувство за комфорт, зареждане с енергия и желание за действие. При други, около 30 минути след хапването, се появява почти непреодолимо желание за дрямка. Причините са абсолютно естествени и имат обяснение, но фактът е, че тази сънливост е крайно нежелателна на работното място и е причина много хора да пропускат и закуската, и обяда, за да могат вечер да се нахранят спокойно и да си легнат.

 

Но въпросът е защо ни се доспива след хранене?

 

Според стари твърдения, причината е, че след нахранване, част от кръвта се насочва към стомаха, за да може той да я обработи, което пък води до умора и чувство за отпадналост.

 

Разбира се, това не е отхвърлено като невярно, но съществуват и други причини.

 

Типът храна също оказва значение. Има хора, които могат да консумират въглехидрати (всякакви тестени, зърнени храни и т.н.) и да се чувстват преливащи от енергия. Други пък са готови да подремнат час-два след като са хапнали някой сандвич.

 

Заспиване на работа след хранене

 

Връзката може и да изглежда странна, но е напълно реална – сладките храни (както и тестените, и тези с висок гликемичен индекс) повишават нивата на кръвна захар, която пък стимулира секрецията на инсулин, а пък той от своя страна насърчава освобождаването на триптофан. Последният се използва в мозъка за производство на серотонин – хормонът на съня. Така цикълът се затваря, а на вас ви се спи толкова много.

 

Храните от заведенията за бързо хранене са изключително вкусни, пълни са с мазнини, много сол, захар, овкусители и т.н., които придават страхотен аромат и атакуват агресивно вкусовите рецептори. След удоволствието от хапването, празните калории, които са приети провокират пик в инсулиновите нива и отново се стига до умора, апатия и отпадналост в рамките на час-два след хранене.

 

Умора и заспиване на работното място след хранене

 

Какво все пак може да се яде, без да се стига до непреодолимото желание за сън?

 

Добре е да не се пропуска закуската. Много хора се притесняват, че ще им се доспи, при това още в началото на работния ден, но подходящите съставки могат да дадат нужната енергия и ситост, докато стане време за обяд. Подходящата закуска включва овесени ядки, кисело мляко, плодове, комбинацията между тях или самостоятелно.

 

Здравословна закуска

 

Добър избор са зеленчуци като краставици, зеле, домати, гъби, чушки, тиквички, моркови и други. Пилешкото и рибата също са подходящи, но зависи как са приготвени. За предпочитане е да са с по-малко мазнина.

 

Какво да се избягва, за да не се стигне до сънливост?

 

Въглехидратни храни – картофи, ориз, хляб, сладки храни, паста, десерти, бургери, дюнери, пици и т.н. Алкохолът също е добре да се избягва, макар че в работен ден малко хора си позволяват нещо повече от безалкохолна бира.

 

Освен типа храни е важно и количеството. Заложете на по-малка от обичайната порция. Отделете 1/3 от храната и не я яжте. Може да я вземете за вкъщи или просто да поръчате по-малка порция. Отлично решение е да си носите храна от вкъщи. Така ще сте сигурни какво има вътре и ще определите точното количество.

 

И все пак…

 

Ако не можете да надвиете чувството за умора, но не желаете да седите гладни цял ден, говорете с колегите и началството. Споделете с тях това, че имате нужда от 15-тина минути преди да започнете работа отново, но гледайте да се вместите в обедната почивка.

 

Направете си кафе, изпийте го след като обядвате и се отпуснете на стола (или ако имате специално място за почивка, още по-добре). Затворете очи и се опитайте да не мислите за нищо от ставащото наоколо. Дори и да не може да се сравнява с удобния ви матрак, след 15-20 минути кафето е започнало да действа, тялото се съвзема, а мозъкът „влиза“ в ритъм.

Коментирай

Loading...