Защо хъркаме и как да спрем?

Публикувано от Shuby 25/08/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Какви са основните причини за хъркането и как може да се справим с него?

 

Ако хъркате, това е така, защото отпуснатите тъкани в гърлото ви вибрират, докато въздухът, който дишате, преминава през тях. Фактори като теглото, здравословното състояние и формата на устата ви могат да придадат по-голяма вероятност да хъркате нощем.

 

 

Как да разбера, ако хъркам?

 

Ако е достатъчно силно, за да събудите партньора си, най-вероятно той ще ви го каже. Ако не им вярвате или спите сами и искате да знаете със сигурност, включете гласов рекордер, преди да заспите.

 

Мъж хъркащ по време на сън

 

Ето и кои са основните причини за хъркането:

 

Запушен нос

 

Всичко, което ви спира да дишате през носа, може да ви накара да хъркате. Например ако страдате от настинка, грип или алергии. Лекарствата без рецепта или лентите против хъркане могат да помогнат за отварянето на дихателните пътища, но говорете с лекаря си, ако сте със запушен нос за повече от няколко седмици и не можете да се отървете от проблема.

 

 

Ако спите на гърба си

 

Това може да ви накара да хъркате или да влошите хъркането си. Спането на една страна е по-добро. Можете също да опитате да спите с две или три подредени възглавници, така че да не сте напълно изпънат по гръб на матрака.

 

 

Формата на носа ви

 

Ако тънката стена между ноздрите ви не е съвсем правилна, едната страна може да е по-малка от другата - това се нарича отклонена преграда. Това може да затрудни дишането ви и да ви накара да хъркате. Същото може да се случи, ако носът ви е бил наранен при злополука. Говорете с лекаря си, ако смятате, че нещо подобно се случва с вас - хирургията понякога може да го поправи.

 

Хъркане заради неправилна форма на тънката стена на носа

 

Формата на устата ви

 

Ако горната част на устата ви към гърлото - мекото небце - е ниска и дебела, тя може да стесни дихателните пътища и да ви накара да хъркате. Това също може да се случи, ако малката част от тъканта, която виси от мекото ви небце е по-дълга от обичайното. Може да сте родени с тези усложнения, но те могат да се влошат, ако имате наднормено тегло. Хирургията може понякога да помогне с това.

 

 

Дали е от лекарствата?

 

Лекарствата, които ви помагат да заспите (успокоителни), мускулни релаксанти и някои антидепресанти могат да релаксират езика и мускулите в гърлото ви. Говорете с лекаря си, ако хъркате и взимате някое от тези - те могат да решат дали да сменят лекарствата ви.

 

 

Сънна апнея

 

Това е тежко хъркане, което спира дишането ви докато спите. Това може да ви накара да се задъхате и да се събудите през нощта. Признаците за това включват сухота в устата, главоболие или болки в гърлото сутрин. Това е свързано с инсулт, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, така че се посъветвайте с лекаря си, ако мислите, че може да имате сънна апнея. Той може да препоръча устройство, което да ви помага да дишате, докато спите или в някои случаи операция.

 

 

Ако детето ви страда от хъркане

 

Не е необичайно децата да хъркат от време на време, особено ако им е студено или има алергия. Но в някои случаи това може да е признак на инфекция в синусите, гърлото, белите дробове или дихателните пътища, или е индикатор за сънна апнея. Ако сте забелязали, че детето ви хърка силно през повечето нощи, говорете със педиатър за това.

 

Когато детето хърка

 

Ако сте бременна

 

Бъдещите майки често хъркат, защото техните носни коридори могат да набъбнат и да направят по-трудно дишането. Нарастването на теглото по време на бременност също може да окаже натиск на диафрагмата, която спомага да се движи въздухът вътре и извън белите дробове. Бременните жени трябва да кажат на лекарите си, ако хъркат, защото това може да бъде свързано със здравословни проблеми като високо кръвно налягане.

Коментирай

Loading...