За и против нощната лампа в детската стая

Публикувано от Shuby 29/11/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Да оставим ли да свети в детската стая?

 

 

 

Ако сте на етап да се колебаете дали да има светната нощна лампа в детската стая или детето да спи в пълен мрак, може би ще ви помогнем с някои практични съвети.

 

Много родители задължително оборудват детската стая с нощна лампа, която свети непрекъснато. Тя просто е част от обзавеждането. Когато бебето се роди, неговото зрение не е като на възрастен човек. То вижда само отблизо, а останалото е в приглушени цветове и форми. Природата го е измислила практично, смята се че новороденото вижда ясно лицето на майката, докато суче. Така че, може да се каже, че нощната лампа в детската стая е повече за удобство на родителите, поне в началото.

 

Спящо бебе на нощна лампа

 

Новородените се нуждаят от непрекъснато внимание – денем и нощем – храна, смяна на пелени, утешаване и т.н. Светването на лампата може да ги разсъни, а това съвсем не е добре нито за техния сън, нито за вашия. Тогава нощната лампа, излъчваща мека светлина, ви позволява да се движите безопасно и да обгрижите бебето без да го събуждате, а с течение на времето и натрупване на повече практика – и без вие да се разсънвате напълно. Също така, може да „хвърлите поглед“ и да се уверите, че бебето наистина е будно и има нужда от вас, а не просто да се обръща  и върти на детския матрак или да издава звуци в съня си.

 

Въпросът е след като премине този период и бебето стане по-голямо, разреждайки нощните събуждания, дали да остане лампата включена или да се пуска само при нужда?

 

Децата, а и много възрастни, изпитват страх от тъмното. Когато зрението не приема сигнал от заобикалящата среда, това може да създаде какви ли не страшни картини във въображението. Свикнали сме да разчитаме изключително на зрението си, а при пълен мрак то е изключено. Доста мъници спят непробудно, но има и такива, които се будят и се стряскат от мрака наоколо, започват да плачат и скоро всички вкъщи са станали. Нежната светлина, идваща от нощната лампа, може да ги „увери“, че са в собствената си стая и легло, с което да ги успокои и те да потънат отново в сън.

 

Спящо дете със светлина

 

Когато детето стане по-голямо и може да се обслужва само, ставането през нощта е по-лесно с нощна лампа. Така се намалява вероятността да се удари в някоя мебел или да настъпи забравена на пода играчка.

 

Ако не ви харесва мисълта, че енергията се пилее цяла нощ, без да има реална полза от нея, може да изберете лампа със сензор за движение. Тя се активира само, когато детето се обърне или реши да става. Автоматичното изключване е много полезна функция, която спира осветлението известно време след последното засечено движение.

 

Разбира се, всяко нещо има плюсове и минуси. Негативите на това в детската стая да свети лампа през нощта са няколко. На първо място, светлината намалява производството на хормона на съня и с това пречи на заспиването. Разбира се, ако светлината, излъчваща се от нощната лампа е мека и приглушена, този риск е намален.

 

Второ, когато детето се събуди през нощта и види, че в стаята е светло, може да реши, че е време за игра или песни. Друг минус е, че провокира страх от тъмнината.

 

Бебе готово за игра през нощта

 

 

ЗА нощната лампа в детската стая:

 

  • Осигурява спокойствие за детето;
  • Дава видимост на родителя;
  • Създава усещане за сигурност;
  • Позволява безпроблемно движение из стаята;
  • Намалява вероятността от разсънване.

 

 

ПРОТИВ нощната лампа в детската стая:

 

  • Може да пречи на съня;
  • Има вероятност да обърка режима на детето;
  • Създава чувство за страх от тъмното.

 

Въпреки всичките за и против, има един сигурен начин дали да сложите/оставите нощната лампа в детската стая – поведението на детето.

 

Ако се завива през главата, спи с гръб към лампата, буди се често и заспива трудно, може да изгасите лампата, тъй като най-вероятно тя му пречи, и да следите поведението му.

 

В случай че е неспокойно, върти се в леглото, търси ви, страх го е, оставете лампата и отново следете поведението. Ако се успокои, това е сигурен сигнал, че светлината му помага.

 

Дете спящо спокойно на нощна лампа

 

Доверете се на детето и със сигурност няма да сгрешите.

 

Коментирай

Loading...