Влиянието на кофеина и никотина върху съня

Публикувано от Shuby 15/11/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Нежеланите реакции от кофеиновите и никотиновите продукти често включват безсъние. Намаляването на кафето и пушенето, в крайна сметка може сериозно да помогне, но бъдете подготвени за симптомите на отказване, които временно могат да засегнат съня ви.

 

Тъй като натрупваме все повече и повече задачи в натоварените си графици, трябва да се откажем от нещо. Повечето пъти това нещо е сънят ни. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ изчисляват, че 50 до 70 милиона американци са хронично лишени от сън. В България ситуацията съвсем не е по-различна. Причините са точно това, което бихте очаквали - прекалено много отговорности в работата, у дома, прекомерно гледане на телевизия и сърфиране в мрежата. Но има и два други фактора, които могат да бъдат виновни: кофеинът и никотинът.

 

Кофеинът и никотинът могат да доведад до по-лош сън

 

 

Използването на кофеин през целия ден

 

С кафене и кафе автомат на всеки уличен ъгъл, е примамливо да посегнеш към кафето при всяка възможност, за да поддържаш жизнеността си през деня. Всъщност кофеинът е обявен за най-популярният наркотик в света. И той не се съдържа само в кафето. Кофеинът може да се намери във всичко - от чай и шоколад до определени безалкохолни напитки и лекарства. Една от причините, поради която е толкова популярен, е, че когато се чувстваме сънливи, кофеинът временно може да оправи настроението ни и да ни събуди, като засили производството на адреналин и пречи на химикалите, предизвикващи сън. Не само това, но и е с бързо действие. Той може да се абсорбира бързо - в рамките на 15 минути, когато попадне в кръвообращението през стомаха и тънките черва.

 

Най-честия начин на прием на кофен - кафето

 

Кофеинът ви кара да стоите до късно?

 

Кофеинът е стимулант и поради това пречи на съня. Той остава в тялото за относително дълъг период от време, като отнема шест часа, за да бъде елиминиран ефекта на само половината от кофеина. Твърде много кофеин може да причини безсъние, което може да се прояви като затруднено заспиване и поддържане на съня. Нормалното количество консумация на кофеин е около 250 милиграма на ден или еквивалента на три малки чаши кафе. Потреблението става прекомерно от 500 mg и нагоре на ден или на шест или повече малки чаши кафе. Прекаленият кофеин може да причини често уриниране и многократно ходене до банята през нощта.

 

По ирония на съдбата, не само прекаленият прием на кофеин може да предизвика проблеми със съня, но така и намаленият прием на кофеин. Това временно може да доведе до проблеми със съня, докато тялото преминава през процеса на отказване. Отказът от някакво пристрастяващо вещество може да повлияе на съня, заради повишените реакции на организма - треперене, гадене, повишена сърдечна честота, главоболия и раздразнителност. Всички тези симптоми пречат на здравословния сън. Тъй като тялото се приспособява към по-малко кофеин, тези симптоми трябва да намалеят.

 

 

Никотинът може да е причина за по-малко сън

 

Никотинът също е стимулант, а никотиновите странични ефекти могат да причинят безсъние и симптоми на отказване, подобни на кофеина. Пушенето може да създаде и други нарушения на съня. Изследванията показват, че пушачите прекарват повече време в лек сън, и по-малко време в дълбок сън, отколкото непушачите. Най-големите разлики се откриват в началото на нощния сън, което съответства на времето, когато най-високи нива на никотин присъстват в кръвта на пушача. Учените също така предполагат, че пушачите могат да имат симптоми на отказване на никотина в сутрешните часове и това може да допринесе и за проблеми със съня.

 

Никотинът пречи на съня

 

Няма съмнение, че кофеинът и никотинът могат да причинят безсъние и да възпрепятстват възстановителния сън. Опитайте да намалите употребата им и може да се окаже много по-лесно да заспите спокойно.

Коментирай

Loading...