Трудно заспиване – как да се справим с проблема? Част 2

Публикувано от Shuby 05/05/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,Здраве,

Да подобрим съня си не е толкова трудно

 

Причините за трудното заспиване са много, а някои от тях разгледахме в първата част на темата. Сега продължаваме с други популярни пречки за добрия сън, както и техните решения.

 

Прекалено много информация

Ако си лягате с различни служебни и семейни проблеми в главата, едва ли ще може да заспите, колкото и изтощени да се чувствате. Премислянето на различни алтернативи и решения затормозява мозъка и не позволява на организма да синтезира нужните химикали за заспиване.

Решението – водете си дневник. Не от типа на „Скъпо дневниче….“, просто си определете една тетрадка или тефтер, в която да записвате проблемите с техните евентуални решения, които са ви хрумнали. Гаранция, че след това ще заспите по-бързо, а и на другия ден може да прегледате записките си и да видите нещата в нова светлина.

Топлината

Практиката показва, че оптималната температура за спане е около 17-20 градуса. Разбира се, на вас може да ви е приятна по-ниска или висока, но влизането в тази зона е стъпка в правилната посока.

Решението – намалете градусите. Дори и да се наложи да се завиете с още една завивка (поларените одеяла топлят много и са леки), тялото ви ще се чувства по-комфортно на по-хладно, съответно и съня ще дойде по-бързо и ще е по-качествен.

Леглото

Огромен процент от хората спят на неудобен матрак. Нямат финансовата възможност за нов, свикнали са (да са схванати!), не намират време и т.н., причините са много. Комфортът по време на сън е изключително важен за неговото качество и възстановяването на тялото през нощта. Заспиването също се влияе от това дали ни е удобно или трябва да търсим точното място върху леглото, което да пасва на тялото.

Решението – нов матрак или топ матрак. На пазара може да се намери доста голямо разнообразие на все по-достъпни цени. С топ матрак може да обновите леглото си и то да стане много по-удобно и е алтернативно решение, докато успеете да смените изцяло леглото си.

 

Вечерен час

Може отдавна да сте надхвърлили възрастта за спазването му, но лягането в един и същи час създава добра рутина. Организмът има невероятни способности да се адаптира, а вътрешният часовник при повечето хора работи безотказно. Лягайки си един ден в 21, друг в 23, трети дори още по-късно, създава хаотичност и трудното заспиване става все по-честа проява.

Решението - лягането в един и същи час в продължение на 2 седмици, улеснява заспиването. Просто тялото „знае“, че е време за почивка и започва подготовката си за релаксация. Вие изберете кога, но все пак се старайте да е преди 23 ч.

И все пак…

Ако нищо от това не помага, не се отчайвайте. Има още няколко неща, които да опитате:

  • Вземете си душ – най-добре ще бъде той да е топъл, тъй като топлата вода подобрява кръвообращението, а масажът от струята ще помогне на тялото да се успокои.
  • Лосион за тяло – нанесете от любимия си продукт, така кожата ще бъде гладка и мека, ароматът ще релаксира нервната ви система, а масажът ще позволи на мускулите да се отпуснат. Дори и да сте мъж, това не бива да ви спира. На пазара може да се намерят много подходящи продукти.
  • Чаша топло мляко – да, винаги действа безотказно, без значение на каква възраст сте.
  • Отпуснете се – легнете по гръб на матрака и се пригответе за сън. Започнете да отпускате мускулите си съзнателно – първо прасците, след това бедрата и така продължете нагоре, без да бързате.  Има голяма вероятност да сте заспали преди да стигнете до раменете и врата.

Насладете се на настъпващото утро. Явно нищо не ви е помогнало и сте на път да посрещнете изгрева, независимо дали е 1-ви юли или друга дата. Направете си любимата гореща напитка, отворете прозореца или излезте на терасата (е, ако сезонът/времето го позволява) и се насладете на ярките цветове на зараждащия се ден.

Коментирай

Loading...