Телефонът пречи ли на съня?

Публикувано от Shuby 02/06/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Да, модерните технологии пречат и „крадат“ от съня!

 

 

Едва ли това твърдение изненадва някого. След съветите ни за "Каква мелодия да изберем за аларма?", сега ще Ви изложим няколко факта за това как и защо модерните технологии пречат на съня, както и няколко съвета как да подобрите и удлжите съня си.

 

Колкото по-достъпни стават смарт устройствата, толкова повече хора се оплакват от проблеми със съня. И докато в юношеските години и когато все още сме млади, това не създава кой знае какви проблеми, в по-зряла възраст може да се сблъскаме с редица трудности.

 

След напрегнатия ден в работа или училище, вечеряме и се гласим да лягаме, уморени сме, но си казваме „само да проверя нещо…“. И така се започва голямото ровене, прескачане от една тема на друга, занимаване с абсолютно ненужни проучвания и затормозяване с излишна информация. А когато все пак умората надделее, мозъкът не е в състояние да обработи всички нови данни и започват едни странни сънища, преплитащи различни случки и неща, които сме видели или прочели преди заспиване.

 

 

Много хора използват телевизора като средство за заспиване. Гледането на един и същи филм, скучно предаване или просто нещо, което да „бръмчи“, помага на някои да заспят. Проблемите идват след това. Сънят често е неспокоен, изпълнен с кошмари и много събуждания. Причината е, че екранът излъчва светлина, която нарушава естественото производство на хормона на съня, а звуците ни държат „в бойна готовност“.

 

 

Веднъж събудили се, често посягаме към смартфона, за да разгледаме социалните мрежи или да намерим нещо достатъчно скучно, за да заспим отново.

 

На сутринта се чувстваме толкова зле, направо болни, че обмисляме дали да не останем вкъщи. Това често е невъзможно и следва един нископродуктивен работен ден.

 

Какво съветват специалистите?

 

Дръжте телефона в другата стая. Самият факт, че само да посегнем и цялата информация от глобалната мрежа е в ръцете ни, действа доста опияняващо и пристрастяващо. Ако знаете, че няма да спрете само с една две страници, по-добре не се изкушавайте. Мързелът да станете и да го вземете може и да надделее, а с това ще си осигурите спокоен сън.

 

Непрекъснатата връзка с околните е важна, но по време на сън нямаме нужда от това напрежение, че някой може да ни потърси. Ако ви се налага да сте на разположение и желаете това да става възможно най-бързо, то оставете устройството някъде в стаята, но достатъчно далеч от вас.

 

Спрете интернет връзката. Рекламни съобщения, закъснели имейли от клиенти, различни уведомления, може да съсипят съня ви. Непрекъснатото звънене, пробуждане и заспиване, ще ви докара главоболие.

 

Купете си будилник. Ползването на телефона като сутрешна аларма е сред най-разпространените му функции, разбира се след (в някои случаи и преди) осъществяването на разговори. Излъчващите се вълни от телефона оказват негативно влияние върху здравето и дори психическото състояние.

 

 

Спазването на тези прости съвети и ползването на удобен и качествен матрак, създават условия за пълноценен сън и висока работоспособност.

Коментирай

Loading...