Тълкуване на сънищата – измама или истина? – част 2

Публикувано от Shuby 10/08/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,

Имат ли смисъл сънищата?

 

Продължаваме темата за сънищата и тяхното значение. В първата част разгледахме повече теорията, но сега ще пристъпим към „практиката“.

 

Някои хора твърдят, че имат пророчески сънища. В предишната част споменахме за това, че най-често подсъзнанието ни „разиграва“ различни варианти на едно и също събитие. Например, очакваме повишение, надяваме се на него, то не е сигурно, но има изгледи да се случи. Сънуваме, че сме повишени. Това е един от възможните варианти на събитието. Ако наистина ни се случи, си казваме, че сънят е бил пророчески. Ами, ако сънуваме, че не сме повишени… Това също е един от вариантите.

 

Също така може да сънуваме вече отминало събитие, но то да се разиграе по съвсем различен начин. След събуждане понякога сме объркани какво всъщност се е случило или имаме усещането, че нещо не е както трябва.

 

В историята има не един или два случая на известни и значими за цялото човечество събития, които са станали насън. Причината е, че по време на сън е активно творческото мислене. Премахнати са всички правила, величини и норми, с които трябва да се съобразим.

 

Например, Менделеев е измислил периодичната таблица по време на сън. Велики музиканти са композирали в съня си музика, която е останала в историята векове и ще продължава напред.

 

Ако и вие сте решили да разгадаете символите от своите сънища, пригответе си тефтер и химикал под ръка, за да може веднага след събуждане да запишете съновиденията си. Някои специалисти съветват да не се употребяват кофеинови напитки и храни, както и алкохол и лекарства, които влияят върху съня, а последното хранене да е било най-малко 3 часа преди лягане. Това цели създаване на оптимални условия за сънуване.

 

Спящо сънуващо куче

 

Най-популярните обяснения за даден сън:

 

Починали близки – не са рядкост сънищата, в които ни се присънва отдавна починал човек, всъщност може да виждаме спомен с него или го „проектираме“ в сегашно време. Това най-често се дължи на нашето желание отново да бъдем заедно, копнежът за друга реалност, в която човекът е все още с нас. Особено популярно е схващането, че когато сънуваме починал роднина, той иска да ни подскаже, че отдавна не сме посещавали гроба му.

 

Падане – на много хора им се случва да сънуват, че падат, след което се стряскат в леглото си и поюти подскачат на матрака. Установяват, че току-що са заспали, а причината за тяхното събуждане са неволни мускулни спазми. Учените го обясняват като хипнагогия – преходно състояние между будното състояние и съня. Една от хипотезите за това стряскане е, че информацията за заспиването не е достигнала до всички центрове в мозъка, а отпускането на мускулите дава сигнал, че падаме и/или че сме в опасност. Това се случва на доста хора, не е опасно и обикновено не се повтаря през нощта. Много хора тълкуват падането като провал в най-катастрофалното му значение, а всъщност може да се определи и като символ на отпускане, загуба на контрол, оставяне на събитията да се случват без нашата намеса

 

Падане на сън

 

Бебе – колкото и противоречиво да е (или пък всъщност не чак толкова), сънуването на бебе, независимо дали е ваше или чуждо, предвещава ядове, нерви и проблеми, болести и т.н. Друго тълкуване е, че бебето символизира новото, развитието, продължаването и израстването в дадена област.

 

Бебе на сън

 

Гонят ви – ако някой ви преследва насън, задължително трябва да обърнете внимание на нещо важно. Нещо, което непрекъснато отлагате или не можете да анализирате, но се налага.

 

За да се разтълкува правилно един сън трябва да се вземат всичките му части, емоционално състояние и други условия. Не е добре да се изважда само част от него, а още по-нерационално е да се вземат решения на база на сънищата.

Коментирай

Loading...