Тълкуване на сънищата – измама или истина? Част 1

Публикувано от Shuby 03/08/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,

Имат ли смисъл сънищата?

 

На всеки се е случвало да сънува странен сън, който дълго остава в съзнанието му и не му дава мира. Усещането, че това е нещо важно, най-често отвежда хората към различни съновници. По принцип хората се опитват да дадат разумно обяснение на всяко събитие, но понякога такова няма. Тогава на помощ идват народните поверия, които вещаят едно или друго.

 

Спящо сънуващо куче

 

Но какво всъщност са сънищата и защо ги имаме, може да видите в статията ни „Защо сънуваме?“.

 

В миналото се е твърдяло, че сънищата са послания от боговете, а избрани хора имали огромна сила да предвиждат бъдещето чрез своите сънища. Също така се считало, че съновиденията на висшестоящите имат голяма тежест за бъдещето на народа, който управляват. За тяхното обяснение имало специално „назначени“ хора – оракули, магове и т.н., които давали мнение какво означава този или онзи сън.

 

С голямо значение били сънищата при надвиснала опасност над съответния народ, по време на война или нападение. Оракулите дори пътували с войската, за да бъдат на разположение, ако някой от водачите има „пророчески“ сън. Ако трябва да бъдем честни, тези оракули най-вероятно са предпочитали да разпознават победата в съня, отколкото да се простят с главата си, заради тълкуванията си, които не съвпадат с очакванията.

 

С днешна дата масовото схващане е, че тълкуването с различни съновници попада в сферата на забавлението и е несериозно чрез тях да се определят житейски решения.

 

Спящ сънуващ човек

 

Въпреки това, просто е нужно да потърсите в Мрежата „съновник“ и ще бъдете погълнати от стотици сайтове, в които може да видите какво означава вашия сън или поне част от него. Интересът към тълкуването на сънища не спира и това е напълно нормално. Твърде малко знаем за сънищата, за съзнанието и подсъзнанието, за възможностите на мозъка и като цяло за собствените си сили, за да отхвърлим напълно значението на съновиденията.

 

Според специалисти, тълкуването на сънищата трябва да се направи комплексно, да се вземе предвид времето на сънуване, както и всички части на съня. Не е правилно да се вземе само част от него, например при сънуване на разходка с бебе. Обикновено хората ще потърсят какво означава да сънуваш бебе, но заобикалящите ги предмети, случки и ситуации също имат значение.

 

Не са рядкост и повтарящите се сънища. Обикновено това се счита за сериозна поличба, която предвещава нещо, което още не се е случило, но със сигурност ще стане. Психолозите го обясняват като неразтълкувана информация, нещо което стои в подсъзнанието, но не успява да намери път навън.

 

Същото се отнася и до кошмарите. Те са страшни, необясними, усещаме ги нереални, но в същото време сме парализирани от страх, често се помнят, просто защото сме се събудили по време на самия сън. Повечето хора ги свързват с това, че са чели страшна книга, гледали са някой хорър или са чули нещо стряскащо. Да, в това има логика, съзнанието не се е справило с информацията, отхвърлена е като нереална, ужасяваща и неприемлива, а когато заспим нямаме контрол върху нея, затова тя се „прожектира“ отново и отново, за да бъде обработена.

 

Зловеща тъмна гора от кошмарен сън

 

Кошмарите, които не могат да се обяснят с филм или книга, често изразяват вътрешните страхове на човек – от самота, чувство за безпомощност, беззащитност, от загуба на близки и т.н. В съвремието е наложен модел на абсолютен контрол върху емоциите. Проявата на страх е неприемлива, неувереността трябва да се скрие и отхвърли, но когато спим не осъществяваме този контрол, което позволява на истинските ни страхове да излязат наяве.

 

Очаквайте следващата част на темата, в която ще разгледаме някои от най-знаковите сънища и последиците от тях, както и най-популярните обяснения за нашите сънища.

Коментирай

Loading...