Сомнамбулизмът – интересно явление или проблем? - Част 1

Публикувано от Shuby 15/08/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

 

Опасно ли е ходенето насън?

 

В резултат на изключително напрегнатото ежедневие, прекомерно психическо натоварване, много силни емоции и други причини, могат да възникнат редица смущения в съня. Като оставим настрана безсънието, което мъчи огромна част от хората, съществуват и други състояния, които могат да бъдат смущаващи, стряскащи и дори опасни. Става дума за ходенето насън или сомнамбулизъм. Това явление се нарича и лунатизъм, защото в миналото се е смятало, че е свързано пряко с фазите на луната.

 

Жена страдаща от безсъние

 

Съществуват много митове и противоречия относно темата с ходенето насън, но колкото и атрактивно да изглежда отстрани, реалността е притеснителна, особено за близките на страдащия от сомнамбулизъм.

 

Това може да се обясни като състояние, при което в най-дълбоката фаза на съня се случва спонтанно активиране на двигателните центрове. Разбира се, в научните среди има абсолютно неразбираема дефиниция и множество теории за възникването и причините за лунатизма.

 

Най-често се касае за движение по време на сън. Сомнамбулът всъщност сънува и извършва движенията от съня си. Това са ежедневни и рутинни задължения, които спящия извършва често и има умения за това. Едва ли може да се качи в колата и да шофира, ако всъщност не го може или пък да готви сложни ястия, ако изобщо не се справя в кухнята.

 

В Интернет пространството се срещат редица истории, къде украсени, къде реални, за спящи хора, които отварят прозорци и се опитват да преминат през тях, опити за прескачане на тераси на голяма височина, боравене с ножове, излизане през нощта на улицата и т.н. Сомнамбулът няма никаква връзка с реалността, обикновено не може да води разговор или поне говоренето не е свързано с въпросите на околните.

 

Жена сомнамбул до отворен прозорец

 

Според данни от изследвания, сомнамбулизмът е често срещан при децата и има наследственост, т.е. ако някой от родителите страда от него, много вероятно е децата също да проявят такива отклонения. Също така се наблюдава по-често при деца във възрастта 6-12 години, най-вече като отговор на емоционална нестабилност, нервно напрежение и т.н.

 

При единични такива случаи не се налага консултация със специалист, но при зачестяване на ходенето насън е добре да посети лекар. Самодиагностицирането е доста опасно, тъй като, както повечето неща в света, нищо не само черно или само бяло. Множество фактори могат да доведат до нарушения в съня и прояви на сомнамбулизъм – прекомерен стрес в ежедневието, емоционални сътресения, драстични промени в живота на страдащия и други. За лечението му се прилагат комплексни изследвания и мерки, а също и някои лекарства.

 

Дете на преглед при доктор

 

Да будим или не сомнамбула?

 

Това може да се каже, че е най-спорният въпрос. Някои съветват да бъде оставен да приключи своята „разходка“, след което сам да си легне. Да, това би бил най-правилният подход, ако можеше да се предвиди какво смята да прави ходещият насън. Някои от тях просто сядат на матрака в леглото и гледат с втренчен поглед в нищото. Други стават и се разхождат, извършвайки ежедневни задачи – пускане на телевизор, ходене до тоалетна, приготвяне на кафе и т.н. В едни случаи със стряскаща прецизност, но в повечето с не съвсем координирани движения. В тези случаи може да се наблюдава развитието и да се остави сомнамбулът да си отиде сам в леглото.

 

Въпреки това, по-добрият вариант е нежно да се опита да се насочи към леглото, за да се избегнат наранявания като изгаряне, спъване и удряне в различни предмети.

 

Според друга теория, буденето на ходещия на сън е изключително опасно както за него, така и за околните. Едва ли не, може да стане агресивен и да се стигне до травма. Разбира се, това е малко вероятно, но не е изключено в стресовата ситуация след събуждане, при което човек се оказва в кухнята пред печката или напълно облечен за работа, да има по-резки движения. По-често се случва току-що събудения сомнамбул да се чувства дезориентиран, абсолютно объркан и дори засрамен.

 

Мъж ходещ на сън

 

Изводът е, че трябва да се действа според ситуацията. Ако съществува риск от нараняване на спящия, е добре да не се губи време и да бъде събуден.

 

Очаквайте втората част, в която ще споделим някои от мерките за ограничаване на риска за спящите и околните.

Коментирай

Loading...