Ще бъдете по-успешни ако си лягате по едно и също време всяка вечер

Публикувано от Shuby 11/10/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Лесно е да прецените стойността на съня си, по това колко дълго прекарвате в леглото. Но това не говори достатъчно за качеството на съня. Смущенията в цикъла на съня могат да доведат до това, че осем часа в леглото да не носят нужната почивка и заряд.

 

Един от най-добрите начини да се чувствате по-бдителни и фокусирани през деня е да подобрите качеството на съня си. Затова ще разгледаме важността от това да спите по едно и също време всяка вечер, за да установите циркадния си ритъм и да получите повече от времето, което прекарвате между завивките.

 

Спазване на стриктно времето за лягане вечер

 

Повечето съвети за сън се въртят около това колко часа трябва да прекарате в леглото. Много по-важно от времето, което прекарвате там, е графикът на съня ви. Точно както придържането към един и същ график на работа е ключът към производителността и придържането към същата тренировъчна програма е ключът към физическото здраве, поддържането на график за лягане е ключът към увеличаване на положителния ефект от съня ви. Ако легнете в полунощ и се събудите в 8 часа, ще сте спали в продължение на осем часа. Но ако лягате в различно време всяка вечер и се събуждате по различно време всяка сутрин, вероятно ще прекарате много по-дълго време буден в леглото си всяка нощ, отколкото е нужно. Когато имате последователен режим на сън, тялото ви естествено се настройва и започва да се чувства уморено в точното време всеки ден. Това намалява времето, което ще прекарате, чакайки да заспите и почти напълно елиминира безсънието в късната нощ.

 

Добре е да установите време за лягане, но придържането към него може да бъде трудно. През уикенда вашият социален живот може да попречи на типичното време за лягане и да ви накара да заспите няколко часа по-късно от обикновено. Не се притеснявайте от това. Все още можете да установите график за постоянен сън, като се събуждате по едно и също време всеки ден, независимо от това кога заспивате. Ако заспиш един час по-късно, не добавяй допълнителен час към времето за събуждане. Вместо това, възстановете този изгубен час, като вземете дрямка следобед, ако се почувствате уморени. Когато се насилвате да ставате от леглото точно в същото време всяка сутрин, тялото ви естествено се приспособява и вие ще започнете да се събуждате дори преди алармата ви да се обади. Това е силата на ритъма на вашето тяло.

 

Събуждане с усмивка преди алармата да звънне

 

Някои хора се чувстват уморени сутрин и енергични следобед. Други са обратното. Научните изследвания всъщност подкрепят идеята, че някои хора естествено са склонни да спят по-късно от други, както и да се чувстват енергично и мотивирани по-късно през деня. Хората, които предпочитат да заспиват късно, се счита, че имат "забавяне на фазата на сън". Съществуват и други причини, поради които може да се затруднявате да заспивате в нормално време. Някои хора пият твърде много кафе през деня, докато други не се чувстват комфортно в леглото и може да се нуждаят от по-удобен нов матрак.

 

Да бъдеш нощен бухал може да бъде комбинация от природата ви и навиците ви, но това не означава, че не можете да се придържате към последователен график на съня.  Просто трябва да зададете постоянно време за събуждане и позволете на тялото ви да се адаптира естествено към него. Ако прекарате дълго време в леглото си, преди да заспите, не сте достатъчно сънливи, за да може тялото ви да започне да се адаптира. Повечето учени сочат около 15-20 минути на лежене преди да успеете да заспите, като индикация, че тялото ви е готово за сън.

Коментирай

Loading...