Преумората на работното място – как влияе върху нас?

Публикувано от Shuby 24/11/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

 

Първи сигнали за преумора и съвети за справяне с нея

 

 

Супергероите не са само в комиксите и кинопродукциите. Такива има и измежду нас, това са родителите с повече от едно дете, това е детската възпитателка в яслата, това са учителите, лекарите, пожарникарите, хората работещи в мините и още много, много други. Тяхната работа е свързана с екстремни условия, които често застрашават не само физическото им здраве.

 

Какво се случва, ако искаме да свършим повече работа за малко време? Обикновено бързаме. А, ако имаме повече неща за правене и също толкова малко време? Опитваме се да удължим работния ден – работа за вкъщи, по-малко сън, по-ранно отиване на работа и т.н. Когато това стане ежедневие и навик, може би става дума за работохолизъм.

 

Претоварване на работното място

 

В работния процес е съвсем нормално понякога да има периоди с по-голяма натовареност. Оставане до по-късно или пък извънредна работа в почивните дни не е нещо странно. Когато обаче това стане редовна процедура, а вземането на почивка е толкова трудно, колкото и проговарянето на чужд език, това може да има негативни последици за здравето.

 

Споменаваме работата като основна причина за преумората, тъй като огромна част от хората прекарват там по-голямата част от деня си. А за тези, които работят на смени, сезонно, на ненормирано работно време или с по-малко от предвидените в закона почивки, ситуацията е още по-трудна.

 

Симптоми на преумора:

 • Липса на концентрация;
 • Често забравяне на елементарни неща;
 • Липса на енергия;
 • Необяснима апатия;
 • Нежелание за каквото и да било;
 • Хронично главоболие;
 • Сънливост и замаяност.

 

Преумората автоматично се свързва с нуждата от повече сън. Всъщност, сънят може и да е достатъчно като времетраене, но неговото качество да е ниско – често събуждане, кошмари, тревожност и т.н. След събуждане сутрин, светлината дава сигнал за спиране на производството на мелатонин, с което тялото преминава от режим на сън към будуване. Ако още от сутринта се чувстваме уморени, нямаме желание за движение и самата мисъл, че трябва да отидем на работа е по-неприятна от обичайното, може би има проблем.

 

Изтощени батерии от преумора

 

Липсата на енергия ни съпътства през целия ден, а към нея се добавя апатията и сякаш изпълняваме всичко на автопилот. Покрай това се наблюдава и често забравяне на прости неща като да се пусне вода в тоалетната (което си е навик), да оставим кафето да изстине, защото сме го забравили, влизаме в стаята и се чудим какво ни е трябвало, не сме се обадили на някой близък за рождения му ден, въпреки че сме се сещали няколко пъти през деня.

 

Почивните дни са свързани основно със спане, след което не сме в състояние да свършим ежедневните си задачи, не ни радва това, че не сме на работа и може да си полежим на спокойствие, нито пък хубавата книга, която нямахме търпение да дочетем. Апатията е много характерна за преумората.

 

Прекаленото затрупване с работа може да доведе и до хронични състояния, пречещи ни да се радваме на живота – депресия, необяснима тревога, тъга и чувство за неудовлетвореност. С което се затваря омагьосания кръг.

 

Стрес

 

Как може да се намали умората?

 

 1. При първа възможност (през почивните дни) се наспете. Ако от вас зависи правенето на закуска, може да си подготвите нужните продукти от вечерта, а сутринта да я приготвите, след което да се върнете в леглото. Дори и да не може да заспите отново, пуснете си любим филм, вземете някоя хубава книга или просто си полежете на матрака.
 2. След като се наобядвате, задължително полегнете за 30-тина минути, а ако заспите – чудесно, наспете се.
 3. Ако се тревожите, че имате много къщна работа за вършене, опитайте се да я свършите между закуската и обяда. След второто хранене за деня, обикновено тялото изпитва нужда от почивка.
 4. Не прекалявайте с кофеиновите напитки. Две чашки кафе на ден са напълно достатъчни. Повече от това количество кофеин може да доведе до раздразнителност, сърцебиене и дори обезводняване.
 5. Опитайте се да избягвате чипсове, сладкиши, солети, чипс и т.н. Въпреки че не е лошо човек да се поглези, особено през почивните дни, но нека не бъдат основната ви храна.
 6. Разходете се – дори не е нужно да отивате някъде. Безцелното мотаене не е сред задачите на заетите хора, а понякога може да помогне много за проясняване на мислите. Изберете прохладен час за разходката си, може да си вземете сладолед и да погледате кучетата в парка или играещите деца.

Коментирай

Loading...