Предимства и недостатъци на твърдия и мекия матрак

Публикувано от Shuby 30/08/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Твърд или мек матрак да изберем?

 

Някои твърдят, че твърдият матрак е по-добър от мекия матрак, някои казват, че мекият матрак е по-добър, а някои казват, че този матрак, на който се чувствате удобно е точният за вас. Въпреки това, сега се смята, че не само твърдостта на матрака, но и способността му да поддържа правилните части на тялото ви са от основно значение при избора на матрак. Правилното подравняване е от решаващо значение за предотвратяване на хъркането и въртенето, което води до нарушаване на съня.

 

Правилният избор на твърд или мек матрак е от особено голямо значение

 

 

Предимствата на твърдия матрак

 

Новата философия на съня диктува, че когато става въпрос за матраци, по-малко омекотяване е по-добре. Колкото по-малко възглавници и дюшеци, толкова по-вероятно е матракът да поддържа неутрална позиция и да улеснява гръбнака по време на сън.

 

Необходимо е костите да имат известна съпротива, за да се подсигури добър сън. Когато легнете на твърдо легло с тънък, твърд матрак, костите ви понасят изцяло натиска. Това, от своя страна, освобождава мускулите ви и позволява на артериите и вените ви да се отпуснат. В резултат кръвообращението в тялото се подобрява, което ви помага да спите по-добре. Другото предимство на твърдия матрак е, че не позволява на долната част на гърба да изпада и потъва, когато лежите върху него. Това гарантира, че дихателните пътища не са ограничени, което ви позволява да вдишвате повече кислород. Достатъчният прием на кислород е от решаващо значение за добрия сън. Преминаването към твърд матрак, след като сте спал в продължение на много години на мек матрак, може да не е лесно. Може да се чувствате малко неудобно през първите няколко нощи. Усещането за дискомфорт обикновено се разсейва от само себе си в рамките на няколко дни. Трябва да се има в предвид, че хората, които имат здравни проблеми като болки в гърба, ревматизъм, артрит, слаби капиляри или сколиоза, не трябва да избират твърд матрак.

 

 

Предимствата на мекия матрак

 

Ново проучване посочи, че мекият матрак може да бъде от полза за хората с проблеми в гърба, опровергавайки вековната теория, че те трябва да спят само върху твърди матраци. В проучването испански изследователи анализираха ефекта на матраците върху 313 участници, които имаха болки в гърба. Участниците били разделени на две групи на случаен принцип. Една група била помолена да спи на твърд матрак, който е имал мекота от 2,3 на скалата от 1 до 10. Другата група трябвало да спи на средно твърд матрак с мекота от 5,6. Продължителността на проучването продължило 90 дни. Изследователите оценявали пациентите в началото на проучването и след приключването му. Пациентите също са помолени да описват състоянието си ежедневно и да оценяват по скалата от 1 до 10 интензивността на болката, когато стават от леглото, интензивността на болката по време на сън и степента на дискомфорт, която са усетили през деня на скалата от 1 до 10. В края на проучването всички участници са имали подобрение в състоянието си. Въпреки това, участниците, които са спали на средно твърд матрак за 90 дни, са получили по-добри резултати. Състоянието на участниците, които са имали болки в гърба при легнало положение, се е подобрило с 80% при средно твърд матрак и 70% при твърд матрак. Степента на дискомфорт, появила се през деня, е намаляла с впечатляващ 50% за участниците, които са използвали средно здрав матрак и с 30% за тези, които са спали на твърд матрак. Като цяло, участниците, които са спали на средно твърд матрак за продължителността на изследването, са по-малко склонни да се нуждаят от лечение за облекчаване на болката.

 

Събуждане с усмивка след сън на удобен матрак

 

Мекият матрак може да бъде неблагоприятен за здрави хора, тъй като може да доведе до потъване на гърба, когато лежите върху него. Когато гърбът се свие, белите дробове не могат да приемат толкова кислород, което може да ви попречи да постигнете добър сън. Правилното подравняване на тялото по време на сън е необходимо, тъй като ви позволява да се насладите на лека нощ. Вашият матрак засяга подравняването на тялото ви, което оказва влияние върху качеството на съня. Отговорът се крие не само в твърдостта, но и в материала, който разпределя правилно теглото.

Коментирай

Loading...