Повече за пружинените матраци и матраците с мемори пяна

Публикувано от Shuby 07/11/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Постигането на добър сън всяка нощ зависи от редица различни показатели – комфорта на леглото, нивото Ви на стрес, стайната температура, но трябва първо да погледнете към най-важното, а то е вашият матрак. Той е основният градивен елемент на спокойния сън.

 

Матракът трябва да поддържа тялото ви в неутрална позиция, в която гърбът ви има хубава крива, а задните части, петите , раменете и главата са поставени в правилно подравняване. Ако матракът е прекалено твърд, ще опира тези основни точки на натиск и ще ви изведе от равновесие на тялото. Ако е прекалено мек, тези точки на натиск няма да бъдат подкрепени правилно, така че цялото тяло ще потъне. И двата сценария могат да доведат до болезнена сутрин. С по-качествен сън можем да изглеждаме по-добре, да сме по-жизнени и дори да отслабваме.

 

Ако се будите сутрин, усещате болка в гърба и трябва да се разтягате поне 15-20 минути преди да се отървете от нея, това означава, че спите на неподходящ матрак за вас. Правилният матрак, от друга страна, е този, върху който не изпитвате никакъв натиск, почти сякаш плавате във въздуха.

 

 

 

Пружинени матраци

 

Пружинните матраци са все още най-широко използвани. Те се подкрепят с пружини, а в повечето произведени в днешно време всяка пружина е индивидуално затворена. Това помага на леглото през годините на употреба и предотвратява изкачането на пружини от матрака. Върху пружините може да избирате от голямо разнообразие от материали, които завършват цялостно матрака. Всичко е въпрос на предпочитание. Някои казват, че повече пружини означават максимален комфорт, но това не е задължително вярно. Всъщност нямате нужда от голям брой пружини, надвишаващ около 400. Отвъд това, разликата в комфорта е толкова малка, че е трудно да се усети.

 

Пружинен матрак с обикновена пружина      Пружинен матрак с покет пружини

 

Плюсове: На пазара има изобилие от матраци, от които да избирате. Те варират в твърдост, материи и цени и всеки може да си ги позволи.

 

Минуси: В повечето случаи няма директна връзка между цена и комфорт, но е препоръчително да не залагате на най-евтиния матрак. Ако няма достатъчно добра подпора от пружини , най-вероятно ще се събудите с болки в гърба.

 

За някой, който е с наднормено тегло, пружинните матраци могат да предложат стабилна опора, което ги прави по-лесни за лягане и ставане. По-твърдите версии са подходящи за хора с болки в гърба. Но пружинните матраци могат да бъдат удобни за почти всички.

 

 

 

Матраци с мемори пяна

Матраците с мемори пяна нарастват в популярността си. Те са изработени от различни слоеве с вариращи степени на плътност (дунапрен, пружини, мемори пяна и др.), като най-горния слой е от мемори пщяна, която се нагажда съответно на теглото и температурата. Този тип матраци са известни със своя комфорт, защото са оформени в специфичната форма на тялото ви.

 

Матрак от мемори пяна

 

Латексов матрак с мемори пяна Пружинен матрак с мемори пяна  Покет матрак с мемори пяна

 

 

Плюсове: Чрез нагаждане по формата на тялото, докато теглото ви се измества през нощта, мемори пяната смекчава точките на натиск и облекчава болката. Мемори пяната освен това регистрира и олекотява движенията, така че ако спите с друг човек, няма вероятност да бъдете разтревожени от мърдането и въртенето му.

 

Минуси: Едно от най-честите оплаквания от матраци с мемори пяна е, че тъй като тези матраци са реагиращи към температурата и се омекотяват от топлината на тялото ви, те могат да ви причинят изключителна горещина докато спите.

 

Ако изпитвате трудност да се чувствате комфортно през нощта, ако имате хронична умора или някакъв тип мускулна болка, тогава матракът с мемори пяна ще отговори на нуждите ви.

Коментирай

Loading...