Как да изберете подходящия за Вас матрак?

Публикувано от Shuby 13/10/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Съществуват безкрайни опции за избор на матрак и тези съвети Ви гарантират да откриете най-удобния за Вашите лични предпочитания и нужди:

 

•             Проучете онлайн преди да пазарувате или говорете с Вашия лекар. Ако имате определено здравословно състояние като гръбначно изкривяване например, консултирайте се с медицинско лице за това какво препоръчва за Вас. Имайте предвид, че лекарите не са експерти по матраци, но те познават Вашето медицинско състояние и симптоми, и вероятно ще имат някои добри съвети от тази гледна точка.

 

•             Внимавайте за подвеждащи характеристики. Понякога матраци биват обозначени като "ортопедични" или "медицински одобрени", но няма медицинска организация, която да удостоверява официално матраци за носене на тези етикети. Те могат да имат ортопедични характеристики, но нито една медицинска група не е потвърдила това.

 

•             Вземете матрака за тестване. Когато избирате в магазина, пробвайте да легнете на всеки матрак, който Ви интересува в положението, в което обикновено спите. Добре е да прекарате най-малко 10-15 минути на леглото и дори да донесете своята възглавница. Колкото повече можете да разиграете начина, по който обикновено ще лежите на матрака,  толкова по-добри са шансовете ви да изберете правилния. Не се чувствайте неудобно и не позволявайте да Ви продават нещо без да сте го тествали. Това е важен избор и ако не тествате поне за 10 минути, няма как да сте сигурни, че ще е подходящ.

 

Тествайте добре матрака, за да се уверите че е правилния за вас и Ви е удобен

 

•             Имайте предвид, че твърдите матраци не винаги са по-щадящи за гърба ви. Помислете два пъти, преди да се спрете на твърд матрак, тъй като някои изследвания сочат, че най-подходящият матрак за проблеми с гърба е средно здрав матрак, а не твърд матрак. Има разлика между здравата опора и твърдото усещане за гърба. Нужна Ви е твърда подкрепа с усещане за комфорт. Комфортът ще се определя от вашите лични предпочитания.

 

•             Дебелите дюшеци не са за всеки. По-слабите хора нямат нужда от подпората на дебели меки части, тъй като не натежават достатъчно, за да докоснат подпорната част от матрака при лежане. Обратно, по-тежки хора са склонни да спят по-комфортно с допълнителни възглавници/дюшеци между тях и основата.

 

•             Регулируемите легла са добра алтернатива. Ако установите, че Ви е по-комфортно да се опирате на наклонена повърхност в леглото, отколкото да лежите, помислете за регулируемо легло. То позволява да издигнете леко главата и коленете си, за да намалите натиска върху долната част на гърба. Можете също да създадете същия ефект с помощта на възглавници.

 

Матрак с регулируема подматрачна рамка

 

•             Попитайте за гаранции за комфорт или пробни периоди, преди да купите. Много държави все още позволяват на търговците на дребно да дават така наречената гаранция за комфорт. Помолете за това, преди да купите и не забравяйте да разберете подробностите, като например дали трябва да плащате доставка, дали се включва гаранция или връщане на парите, дали трябва да върнете матрака в рамките на определен период от време и т.н.

 

•             Проверете гаранцията. Добрият матрак ще има минимум  2 - 5 години пълна подмяна или гаранция.

 

•             Защитете инвестицията си. Можете да закупите водоустойчив защитен протектор за матрак. Наличието на петна биха анулирали вашата гаранция.

 

•             Проверете всички опции и варианти. Направите тест за комфорт, ако продавачът не ви предложи такъв, поискайте да опитате твърда, плюшена и мека покривка за матрак от една и съща марка, качество и категория на цената. Легнете на всеки от тях за 10 до 15 минути. Когато намерите най-удобния тип матрак, поискайте да видите повече от този вид.

 

•             Пазарувайте в магазин, специализиран в матраци. Продавачите в магазин за матраци обикновено имат повече обучение по темата.

 

•             Не забравяйте, че това е вашият матрак, вашият гръб и вашите пари, така че си струва времето да проучите и да намерите възможно най-добрия матрак за нуждите Ви.

Коментирай

Loading...