Детските кошмари – как да се справим

Публикувано от Shuby 27/07/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Опасни ли са детските кошмари?

 

Родителите, които тепърва се сблъскват с това явление често са ужасени и се питат как да реагират. Всеки човек, независимо от възрастта, се е сблъсквал с кошмари и неприятни сънища. Някои от тях се помнят дълго време, а други се забравят веднага без да оставят неприятно усещане.

 

Докато при възрастните нещата по-лесно могат да бъдат анализирани и преодолени, при децата ситуацията е по-деликатна.

 

Най-често това се случва във възрастта 3-7 години, но и при по-големите също може да има нужда от внимание, особено при повтарящ се сън или ако той оставя неприятни усещания дълго сред събуждане.

 

Озовавате се в ситуацията в три през нощта да сте събудени от виковете на детето си. Изтичвате на магия и за части от секундата се намирате до леглото на детето. Установявате, че то просто сънува кошмар и не се е наранило. Въпросът е как да подходите. Да събудите ли малчугана? Да го приласкаете и успокоите? Или да го оставите да премине през съня и да се успокои сам?

 

Дете сънуващо кошмар

 

Разбира се, първосигналната реакция е да го събудим, ако трябва дори чрез разтърсване. Това, обаче, не е най-правилното. Оставянето му в лапите на кошмара също не е особено удачно. Както винаги, истината е по средата.

 

Отидете при детето, прегърнете го нежно, погалете го, говорете му тихо и ласкаво, докато се отпусне и събуди само или се унесе в спокоен сън. Ако иска да ви разкаже, изслушайте го и го успокойте, че това е само сън. Дайте му вода, разкажете му любимата приказка или му изпейте песничка.

 

В случай че не желае да ви разкаже съня, не го притискайте. Постарайте се не издавате тревога или раздразнение от това, че ви е събудило през нощта. Чувството за вина е последното, което искате да добавите към ужаса от кошмара.

 

На сутринта го питайте как се чувства и дали иска да разкаже какво е сънувало през нощта. Може би вече не си спомня и се чувства съвсем добре, тогава не задълбавайте в разкази какво е станало.

 

Ако това се повтаря често, няколко пъти в седмицата или дори всяка нощ, задължително говорете с него и посетете специалист. Възможно е кошмарите да са проява на силен стрес в ежедневието, който се повтаря, а детето не е в състояние да се справи с него.

 

Повтарящи се детски кошмари

 

Какво да правите, ако детето сънува кошмар?

 

 • Приласкайте го нежно;
 • Говорете му тихо и успокояващо;
 • Постарайте се да се отпусне и отново да заспи;
 • Изслушайте го, ако иска да ви разкаже;
 • Опитайте се да го уверите, че това е сън;
 • Оставете нощната лампа да свети;
 • Може да му дадете плюшена играчка или одеялце, за да не се чувства само.

 

Какво не е добре да се прави, ако детето сънува кошмар?

 

 • Не го разтърсвайте силно;
 • Не му викайте, за да го събудите;
 • Не му се карайте, че е събудило цялата къща;
 • Опитайте да не му предадете тревогата си;
 • Не му внушавайте чувство за вина за сънищата си, то не може да ги контролира;
 • Не го заставяйте да ви разказва съня, ако не желае;
 • Не го карайте да се срамува от това, че се е изплашило.

 

Също така не е добра идея да го взимате в леглото при вас или вие да оставате за цялата нощ. Това може да има обратен ефект, като го накара да се страхува да остава само. Разбира се, нещата почти никога не са само черни и само бели, затова ще трябва да уловите нюансите.

 

Понякога кошмарите могат да се провокират от промяна в ежедневието – смяна на адреса, раздяла на родителите, тръгване на ясла или детска градина, проблеми с връстник, с възпитателките, гледане на страшни филми или неподходящо за тяхната възраст съдържание. Опитайте се да разнищите ситуацията, за да премахнете причината за проблема.

 

Дете гледащо неподходящо съдържание в интернет

Коментирай

Loading...