Нещата, които не сте предполагали, че развалят съня ви

Публикувано от Shuby 21/09/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Когато будилникът звънне, скачате ли от леглото, готови да посрещнете деня? Или натискате бутона за отлагане и се опитвате да останете в леглото малко по-дълго, защото сте уморени? За щастие можете да превъзмогнете най-често срещаните разрушители на съня, които ви блокират да се насладите на лека нощ. Ето и нкои от тях:

 

 

1: Чашата вино след вечеря

 

Много хора смятат, че нощното питие е точно това, от което се нуждаят, за да им помогне да се отпуснат и да заспят. Алкохолът ви кара да се чувствате сънливо първоначално, но когато тялото ви го разгради, той може да има стимулиращ ефект, което ви пречи в по-дълбоките етапи на съня и ви кара да се събуждате често през цялата нощ. Направете това: Не е задължително да се откажете напълно от алкохола, но не пийте точно преди лягане. Отнема около един час, за да се разгради една алкохолна напитка. Така че, ако сте приели две чаши вино до 22:00 часа, това може да ви отнеме от спокойния сън до полунощ или по-късно.

 

Чаша вино след вечеря

 

 

2: Вашият смартфон

 

Електронните устройства, включително компютри, мобилни телефони и телевизори, всички издават светлина, която може да обърка производството на мелатонин в тялото ви. Мелатонинът е хормонът, който ви помага да заспите през нощта. Направете това: Сложете телефона си в кухнята или го оставете настрани. Не го слагате на нощното шкафче, където ще бъдете изкушени да го проверите точно преди да заспите. И никаква електроника за поне 60 до 90 минути преди лягане.

 

Смартфон в леглото

 

 

3: Храната преди сън

 

Храните, които са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати могат да доведат до бързо покачване на кръвната Ви захар. Тогава тялото ви реагира с повишаване на инсулина, причинявайки спад на кръвната захар, което се противопоставя на освобождаването на хормони на стреса като кортизол и адреналин. Това колебаене напред и назад може да направи много трудно заспиването и оставането в спящо състояние. Направете това: Малка закуска през нощта е добре. Но заменете чипсовете за здравословен въглехидрат, комбиниран с някои протеини. Някои добри избори включват бадемово или фъстъчено масло върху пълнозърнест хляб, мляко или банан и кисело мляко.

 

Храна преди сън

 

4: Успиване

 

Повечето хора смятат, че могат да "наваксат" съня, изгубен през седмицата. Но когато се събуждате късно през уикендите, това всъщност може да бъде по-лошо за вас. Вашето тяло има естествен цикъл на събуждане/сън, известен също като циркадианния му ритъм. Когато останете твърде късно или спите твърде дълго, вие разстройвате този ритъм и го правите по-трудно да се върнете към нормалното. Направете това: Изберете време за лягане и време за събуждане и се придържайте към него. Най-важното, което всеки може да направи, е да си ляга и да се събужда по едно и също време всеки ден.

 

Успиване

 

5: Температурата на спалнята ви

 

Когато сте в стая, която е твърде гореща или прекалено студена, може да не спите добре. Направете това: Разбира се, това усещане варира от човек на човек. Проучванията показват, че температурите в крайностите влияят върху нормалния сън. Така че, опитайте се да го задържите в диапазона на средната стайна температура. Винаги можете да настроите температурата според предпочитанията си и да се надявате, че вашият партньор ще се съгласи.

 

Избиране на подходяща температура в спалнята

 

6: Вашият матрак

 

Лош матрак и възглавница, която не поддържа правилно тялото, са лоши показатели за съня. Направете това: Купувайте нов матрак на всеки 8 години или според нуждите. Промените в живота, като автомобилна катастрофа или нараняване на гърба, могат да променят нуждите ви към матраци. Освен това, ако преместите местожителство повече от два или три пъти, пружините в матрака могат да се повредят. Ако се събуждате схванати и раздразнени всяка сутрин, тогава е време да пазарувате за нов матрак. Възглавниците се купуват лесно, затова можете да ги замените по всяко време.

 

Двойка събуждаща се схваната и с болки заради лош матрак и възглавница

Коментирай

Loading...