Наспете се, за да преборите настинката

Публикувано от Shuby 25/10/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Постигането на добър нощен сън може да бъде един от най-добрите начини за предотвратяване на настинка. Ново проучване показва, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са три пъти по-склонни от тези, които спят осем часа да хванат настинка, след като са били изложени на вирус. Често се смята, че бедният сън увеличава шансовете ви да бъдете повалени от настинка, но досега има малко научни доказателства в подкрепа на това.

 

Болно семейство в леглото

 

Изследователите са използвали 153 здрави мъже и жени. Всеки от участниците е проследявал съня си за 14 дни, като отбелязвал колко дълго и колко добре е спал всяка вечер, както и дали се е чувствал отпочинал на сутринта. След 14 дни участниците са поставени под карантина, като им са дадени назални капки, съдържащи вирус, предизвикващ настинка и са наблюдавани в продължение на пет дни за признаци на обикновена настинка. Резултатите показват, че тези, които са спали средно по-малко от седем часа на нощ, са почти три пъти по-склонни да развият настинка, отколкото тези, които са спали осем или повече часа през седмиците преди експеримента.

 

Жена с настинка в леглото

 

Качеството на съня, а не количеството, е от значение. Но не само колко време прекарвате в леглото, а същественият дял от времето, прекарано в сън, е особено важно. Например, тези, които прекарват 92% от времето си в леглото спейки, са пет пъти по-склонни да се разболеят от настинка, отколкото тези, които са прекарали 98% или повече от времето си спейки. Изследователите пишат, че тези резултати силно подсказват възможността сънят да е значителна причина за чувствителността към настинки.

 

Но ако вече се борите с настинката, как можете да получите съня, от който се нуждаете още повече? Когато ви пречи запушеният нос и кашлицата, трудно можете да се отпуснете и да заспите спокойно.

 

Болен мъж в леглото с термометър

 

Подкрепете тялото си в легнала позиция. Синусите не се притискат, когато главата ви е по-високо разположена от тялото, така че гравитацията да работи за вас. Когато спите, постепенното потъване в леглото може да причини болки в гърлото и да предизвика кашлица. Направете подложка с няколко възглавници, за да сте леко повдигнати в леглото. Така ще дишате и ще спите малко по-лесно.

 

Използвайте изпарител или овлажнител. Грипът и симптомите му изсушават дихателните пътища и ги правят раздразнителни. Овлажнявайте въздуха с овлажнител или изпарител. Не забравяйте да го почиствате редовно.

 

Пийте или яжте нещо горещо. Дишането на парата от гореща супа или напитки може да помогне на вашите пресъхнали дихателни пътища да размекнат натрупания секрет и да се улесни почистването им. Добавете малко мед, за да успокоите гърлото си и да помогнете на кашлицата. Вземете гореща вана или душ преди лягане.

 

Опитайте противогрипни лекарства. Има много лекарства с бързо успокоително действие при симптомите на настинка и грип. Не забравяйте да четете етикетите внимателно и търсете спрямо симптомите си правилните медикаменти. Ако не сте сигурни какво точно е подходящо за проблема ви, попитайте фармацевта си.

 

Не пийте алкохол. Разбира се, алкохолът може да ви направи сънлив, но всъщност той кара хората да се събуждат повече през нощта. Алкохолът може да пресуши гърлото ви, да подуе синусите и да реагира лошо с грипни лекарства. Изчакайте да консумирате докато се чувствате по-добре.

 

Спете сами. Когато сте болни, може да е по-добре да спите отделно от партньора си. По този начин няма да рискувате да разпространите болестта. И можете да кашляте, да духате носа си и да ставате от леглото, без да го събудите.

 

Не можете да заспите? Станете от леглото и опитайте да правите нещо друго. Седнете на стол и почетете за малко. Слушайте музика. След това се върнете в леглото, когато се чувствате по-спокойни и ви се доспи.

Коментирай

Loading...