Направете събуждането си по-лесно с тези съвети

Публикувано от Shuby 27/09/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Как да се събуждаме по-лесно?

 

 

 

Не всеки може да става лесно сутрин. Някои хора стават без проблем от матрака веднага щом звънне алармата, а друго дори и без аларма, но за по-голямата част от хората, ставането сутрин е едно от най-трудните и неприятни неща. Добра новина за нощните сови и всеки друг, който не скача от леглото, веднага когато слънцето изгрее: можете да се научите да харесвате сутрините. Дори малки промени в начина ви на работа могат да увеличат настроението и енергията ви. Когато сте добре отпочинали, не е проблем да станете от леглото.

 

 

Сложете алармата си по-далеч от обхвата Ви

 

Освен ако нямате още един или два часа за сън, натискането на бутона за отлагане няма да ви помогне да се почувствате по-малко уморени. Но има още една причина да се изправиш, когато за пръв път чуеш това досадно звучене. Когато ставате и си лягате по едно и също време всеки ден, вие ще поддържате вътрешния часовник на тялото си в синхрон. Това ви кара да сте по-бдителни сутрин и сънливи, когато е време да си лягате.

 

Сложете алармата си далеч от леглото

 

Пуснете светлината вътре

 

Щом се събудите, отворете завесите и вдигнете щорите или отидете навън. Естествената светлина стимулира мозъка ви и поддържа часовника на тялото ви. Ако е мрачно, включете светлините. Ако сте чувствителни към рязката смяна на време и сезони, или се борите с депресия, опитайте кварцова лампа. Тя може да повдигне настроението ви и да ви помогне да се чувствате по-будни.

 

Пуснете светлината сутрин

 

Насладете се на сутрешния ритуал

 

За да ограничите желанието си да останете под завивките, планирайте нещо, което да очаквате всяка сутрин. Можете да четете любимия си уеб сайт докато хапвате вкусна закуска или да отидете на разходка в живописен парк. Всичко, което ви вълнува или ви доставя удоволствие, помага да възбудите мозъка си и ви кара да не се унасяте.

 

Сутрешен ритуал за лесно събуждане

 

Пийте чаша кафе

 

Просто се уверете, че приемате кофеин по един или друг начин. Кофеинът зарежда мозъчните химикали като серотонин и допамин. Те повишават настроението ви, увеличават енергийните ви нива и ви помагат да се фокусирате. Редовните любители на кафе също са по-малко склонни да се чувстват тъжни и отпаднали от тези, които рядко или никога не пият. Ако обаче не харесвате кафето, то тогава си направете чаша черен или зелен чай. Те съдържат кофеина, от който се нуждаете, както и други полезни съставки.

 

Сутрин пийте кафе или чай

 

Планирайте сутрешна тренировка

 

Скачане на въже или бърза и енергична разходка могат да накарат кръвта ви да кипи и да събудят нервната ви система. Ще се почувствате по-бдителни в момента на спортуване, но също така и часове по-късно. Ако се движите рано сутрин ще заспите по-лесно, отколкото ако го направите по-късно през деня. Опитайте да не тренирате 2-3 часа преди лягане. Колкото по-късно, толкова по-трудно може да ви е да заспите след това. Или пробвайте йога - това доказано ще помогне на безсънието.

 

Сутрешна тренировка

 

Заредете се с енергия

 

Дори да нямате апетит се опитайте все пак да приемете едно малко сутрешно ядене. Дори една хапка, като яйце с филия пълнозърнест хляб или чаша кисело мляко с плодове. Тези решения дават на тялото енергията, от която се нуждае, за да се движи и работи. Закуската ви помага да се фокусирате. Тя поддържа часовника на тялото ви в изправност. Това ще направи вашата сутрин по-свежа и приятна, и няма да се чувствате отпаднали сякаш е  все още нощ.

 

Закусвайте сутрин

 

Изключете осветлението преди лягане

 

Ярките светлини вечерно време могат да намалят нивата на мелатонин (това е хормон, който ви помага да се чувствате сънливи). И това не се отнася само за крушките на лампи, а и светлината на телефоните, компютрите и телевизорите. Всички те забавя производството на мелатонин. Намалете максимално осветлението в дома си и изключете всички екрани и техника най-малко един час, преди да легнете.

 

Изключете всички светлини преди лягане

 

Пропуснете нощното пиене

 

Да, алкохолът ви кара да се чувствате сънливо. Но това прави по-трудно спането и може да ви накара да се почувствате зле на сутринта. Ако все пак пиете, се опитайте да спрете след една чаша заедно с вечерята или най-малко 2-3 часа преди лягане.

 

Никакъв алкохол преди лягане

Коментирай

Loading...