Най-популярните митове за съня – част 2

Публикувано от Shuby 08/08/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

 

Митовете за съня – наистина ли са митове?

 

 

Вече разгледахме едни от най-популярните митове относно съня в първата част на темата, а сега продължаваме със следващите.

 

 

  1. Ставането през нощта вреди на съня

 

Много хора се будят през нощта, но след това заспиват безпроблемно и дори не си спомнят за тези кратки събуждания. Някои от тях задължително трябва да посетят тоалетната, защото в противен случай им е невъзможно да заспят отново. В някои случаи повторното заспиване е доста по-трудно. Повече по темата може да видите в темата ни за честите събуждания през нощта. Затова твърдението, че ставането през нощта може да навреди на качеството на съня е вярно донякъде.

 

Нощно отбиване до хладилника

 

Решението – пропуснете отбиването да хладилника за среднощно хапване и се постарайте да държите ръцете си далеч от телефона и Фейсбук. Върнете се възможно най-бързо в леглото и се опитайте да се отпуснете, за да започне повторната секреция на хормона на съня.

 

 

  1. Трябва да се спи точно 8 часа

 

Широко разпространено е, че трябва да се спи 8 часа, за да бъдем здрави. В интерес на истината, според някои проучвания това е така, но съвсем не е общовалидно за всички индивиди на планетата. Някои хора се нуждаят от 7 часа, за да бъдат свежи и работоспособни, на други им трябват около 9 часа. Трети пък смятат, че с напредване на възрастта хората се нуждаят от все по-малко сън. Това не е съвсем така. Всъщност, някои от тях страдат от безсъние, поради което лягат късно и стават много рано, но през деня подремват, защото се чувстват отпаднали. Друг сценарий е, че просто нямат какво да правят през деня (най-вече хора в пенсионна възраст) и си подремват следобед, което води до по-малко сън през нощта.

 

Решението – опитайте и преценете на вас колко сън ви е нужен и се придържайте към тези часове. Ако са точно 8 часа, страхотно, ако са по-малко или повече – пак е добре, важното е да се чувствате свежи и отпочинали.

 

 

  1. Използването на хапчета за заспиване е вредно

 

Това твърдение може да бъде вярно или не в зависимост от типа на използваните медикаменти. Сериозните сънотворни лекарства, които се предписват от лекар и е нужна специална рецепта за тяхното закупуване, могат да доведат до зависимости и редица отклонения в съня.

 

Хапчета за сън

 

Докато други, които съдържат билкови екстракти, витамини и минерали и особено тези с мелатонин, може да бъдат само от полза, не водят до пристрастяване и след време няма проблем с тяхното спиране.

 

Растителните екстракти в някои продукти успокояват нервната система като й дават възможност да се „настрои“ за почивка. Витамините и минералите, като с особена важност са тези от група B, както и магнезият, регулират работата на нервната система и облекчават симптомите на стрес, които са в основата на безсънието. Мелатонинът пък е известен като „хормона на съня“, тъй като дава сигнал на тялото, че е време за почивка и сън. Мелатонинът се секретира в тялото под влияние на светлината, постъпваща през очите. Когато е светло, производството на хормона спира и обратно, при тъмнина се увеличава. С течение на годините и някои вредни навици, гледане на телевизия преди лягане или това, че не се изключва през цялата нощ, ползване на смарт устройства, които излъчват светлина, могат да намалят сериозно производството на мелатонина, с което се стига до хронично безсъние.

 

Решението – ползване на добавки с билкови екстракти, витамини и минерали, мелатонин, влияят благотворно върху съня.

 

Хигиената на съня е нещо много важно, за да бъдем пълноценни в своето ежедневие, да се чувстваме комфортно и да сме щастливи. Ако имате някакви проблеми, най-напред обърнете внимание на качеството на своя матрак, и потърсете решението в нашия блог, където има голямо количество теми по проблема.

Коментирай

Loading...