Най-популярните митове за съня – Част 1

Публикувано от Shuby 25/07/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Митовете за съня – наистина ли са митове?

 

Митове може да има за всяка област от живота, включително и за съня. Много от разпространените схващания не са верни, силно преувеличени са или просто обяснението за тях е съвсем различно. В поредица от няколко части ще разгледаме едни от най-популярните митове за съня и дали всъщност са само митове или истина.

 

  1. По време на сън се пълнее

Хората, които започват да се интересуват как могат да отслабнат, със сигурност минават през статии от типа на „Направете това и ще отслабнете завинаги…“, „Трикове за бързо отслабване…“ и други подобни, а едно от най-нелепите и дори опасни твърдения е, че по време на сън се пълнее. За основа на този мит е използван фактът, че метаболизмът се забавя по време на сън. Това всъщност е вярно, обмяната на веществата наистина намалява своята скорост, но това важи на практика за всичко – кръвното налягане спада, телесната температура се понижава, мускулите са отпуснати и т.н.

Сънят преминава през различни фази, които се събират в две основни групи – сън с бързи движения на очите (REM) и сън без бързи движения на очите (NREM). Именно последният се счита за периода, в който се случва растежа на тялото – мускулите, обновяване на клетките на мускулите, нервната система, укрепване на костите и имунитета.

Сънят трябва да бъде в достатъчно количество, а то е строго индивидуално за всеки, за да може тялото да се регенерира. При недостатъчно сън поради безсъние или умишлено лишаване от почивка се наблюдават повече негативи като снижен имунитет и непрекъсната умора, по-малко двигателна активност и съответно по-малко изгорени калории.

 

Пълнее ли се по време на сън

 

Решението – достатъчно сън на удобен матрак за бърз метаболизъм.

 

  1. Сънят може да се навакса

Едва ли има човек, който не е минавал през период с недоспиване през работната седмица и наваксване на съня през почивните дни. Това е особено често срещано при учениците. Наваксването на съня е напълно възможно, най-вече при сравнително малък сънен дълг, т.е. при временно и инцидентно недоспиване. При продължителен недостиг на сън, няма как организмът да се възстанови, дори при 48-часов маратон. Това е все едно през работната седмица да сте се хранили веднъж дневно с храна за едно ядене, а през събота и неделя да се опитате да изядете всичката храна, която е трябвало да изядете през седмицата, но не сте успели. Резултатите са влошено здравословно състояние, забавен метаболизъм, ниска концентрация и т.н.

 

Може ли да се навакса сънят?

 

Решението – стремете се да си осигурявате достатъчно сън, когато можете.

 

  1. Алкохолът подобрява съня

Повече за алкохола и съня може да видите в нашата статия по темата. Много разпространен мит е, че алкохолът е страхотно приспивателно. Да, умерените дози наистина действат отпускащо върху нервната система, но съвсем не е гаранция, че ще заспите пълноценен и възстановяващ сън.

 

Как влия е алкохола на съня

 

Решението – не превишавайте дозата от 30 мл концентрат преди лягане.

 

  1. Вечерната тренировка пречи на съня

Хората, които искат да оформят силно тяло и да бъдат здрави, се стремят да спортуват редовно. Въпреки че това не е много лесно да се комбинират тренировките с други ангажименти – работа, срещи с приятели, семейни задачи и т.н. Много от активните хора намират време за спортуване вечер, а това съвсем не се отразява добре на съня. В тази връзка, твърдението, че вечерните тренировки пречат на съня донякъде е вярно.

Причината е, че след физическо натоварване телесната температура е повишена, метаболизмът е ускорен, кръвообращението също и на тялото му е нужно време, за да се успокои и да премине в режим почивка. Ако веднага след тренировка си легнете, има голяма вероятност да не може да заспите бързо.

 

Тренировка преди лягане

 

Решението – спортувайте около 3 часа преди лягане.

 

Очаквайте следващата част с още митове за съня и дали има истина в тях.

Коментирай

Loading...