Летният сън и как да се пригодим към времето

Публикувано от Shuby 22/08/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Как да спим по-добре през лятото?

 

В разгара на летния сезон сме и не се знае колко още ще продължи и дали ще има кучешко лято.  И лятото като всеки сезон има свой начин да повлияе на едно от най-важните за здравето ни състояния - съня. Така че ние ви представяме пет от най-големите капани на летния сън. Както и експертни съвети, за да ви помогнем да спите като бебе.

 

 

Температурата

 

Топлината е много стимулираща и ни държи будни нощем. Ако погледнем към историята,  хората са имали високи тавани (тъй като топлината се издига), преди да имат вентилатори и климатици. Но днес имаме съвременна технология, която да ни охлажда. И не е нужно да замръзвате в стаята си, за да се отдадете на почивка. Хладно е относително понятие. Ако температурите са крайно високи, не е нужно да направите стаята си като кутия за лед. Просто се уверете, че е значително по-хладно от температурата навън. Ако все още ви е прекалено горещо, за да спите, опитайте да вземете душ, който ще свали телесната ви температура, когато излезете. Това ще ви предразположи да заспите. Експерти препоръчват преминаването към по-леки одеяла и спално бельо, и ограничаването на топлината идваща отвън през деня, като се затворят щорите в къщи. Важно е да поддържате влажността на приятно ниво със съществуваща охладителна система или отделен овлажнител на въздуха. Използването на Клима-Матраци с Cool gel мемори пяна, също можер да помогне за по-приятен сън през лятото.

 

Високи температури през лятото

 

Светлина

 

Всички допълнителни часове на дневна светлина, на които се наслаждаваме през лятото, понякога идват на висока цена: в зависимост от това къде живеете и в кое време ще спите през нощта, все още може да е светло навън. Тъй като всяка светлина насърчава тялото ви да се събужда, решението е просто: направете спалнята възможно най-тъмна, като използвате дебели пердета и щори. И дори ако е тъмно по време на сън, увеличеният прием на дневна светлина през деня може да направи по-труден прехода към сън през нощта. Например ако може би искате да останете будни до малко по-късно и да спите до по-късно сутринта. Намаляването на съня през цялото лято е може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

 

Шум

 

Топлите температури ни карат да искаме да се наслаждаваме на природата, а и понякога да държим прозорците отворени за прохлада. Но това се превръща в проблем, когато шумните съседи седят до късно, говорят и пускат силна музика, като с това ви държат будни. Завесите, които използвате, за да блокирате светлината, също могат да помогнат за заглушаване на звука. Може да вършат работа и тапи за уши, както и устройство за бял шум. Просто не заглушавайте звуците с още говор от телевизора, което обезпокоява качеството на сън през нощта, дори и да не го усещате.

 

Безсъние заради шумни съседи

 

Почивки

 

Едноседмично бягство от ежедневието и сън. Експертите обикновено казват, че хората се придържат в рамките на един час разлика от редовния си график през уикенда, но по-дългата почивка е различна. Тук имате време да се приспособите към нов график за спане. Проблемът обаче е, че ще страдате от джет лаг, когато дойде време да се върнете към реалността. За да се облекчи преходът, променете начина си на сън към края на пътуването, за да доближите времето за сън и събуждане някъде в рамките на два часа от нормалната си рутина.

 

 

Алергии

 

Пролетта и есента са неприятни, когато става дума за алергии, но през лятото също не сте напълно имунизирани. Поленът е най-големият виновник на алергиите през този сезон, като тревите и плевелите са особено проблемни. Симптомите на алергия засягат драматично съня и липсата на сън може в действителност да влоши алергиите ви. За да запазите спалнята си без алергени, опитайте да използвате пречиствател на въздуха и затворете прозорците, особено сутрин, за да ограничите прашеца. Също така помага да се отървете от прашец попаднал по тялото, като се къпете и измивате косата си преди сън и да почиствате чаршафите поне веднъж седмично, за да унищожите праховите акари, които може да влошат симптомите.

 

 

Коментирай

Loading...