Колко сън ни е нужен?

Публикувано от Shuby 26/04/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,Здраве,

Наспиваме ли се достатъчно?

 

Това е един въпрос, който тормози много хора, но най-важното е, че отговорът е изключително индивидуален за всеки. За един човек наспиването е 5 часа сън, за друг е 10. Откъде идва тази разлика и възможно ли е да наваксаме пропуснатите часове от седмицата през почивните дни? Вижте отговорите по-долу.

Всеки човек се е опитвал да излъже физиологичната си нужда от сън – ползване на тонизиращи напитки, слушане на музика, умствени занимания и т.н., които пречат да ни се доспи. Целта е различна. Понякога, защото има твърде много работа за вършене, друг път, защото искаме да се позабавляваме повече и подобни. За един кратък период този „номер“ минава, но не и завинаги.

Сънят е периодът, в който тялото регенерира, възстановява своите умствени и физически способности. Ако сте от активните хора, които се движат много, спортуват и обичат винаги да правят нещо, то със сигурност сънят е изключително важен за вас. При този тип хора се наблюдава и засилено желание да вършат все повече и повече работа за по-малко време. Това отново е възможно за кратък период, след който настъпва пълно изтощение.

Ако сте от хората, които са убедени, че „от сън спомен няма“, вижте функциите на съня и ефектите му върху организма.

Ролята на съня:

  • Регулира дейността на нервната система;
  • Помага за обработването на новата информация и преминаването й в дългосрочната памет;
  • Възстановява защитните сили на организма;
  • Стимулира заздравяването на рани и травми;
  • Ускорява метаболизма.

Това е валидно при условие, че сънят е достатъчен. А колко всъщност е това?

Всеизвестно е, че под достатъчно сън се разбират 7-8 часа на денонощие. Но колко точно 7 или 8? У нас това е 8 часа, за други страни от Европейския Съюз, както и САЩ това е с половин час по-малко.

Всеки сън, който е по-кратък от 7 часа може да се смята за недостатъчен, макар че е строго индивидуално. Има хора, които след 7 часов сън се чувстват отпаднали, с главоболие, концентрират се трудно, раздразнителни са и т.н., а например след 6 часов сън – ободрени, свежи и готови за подвизи. Този 1 час играе огромно значение за психическото и физическото здраве.

Малко обаче са хората, които си осигуряват минимум 8 часа за пълноценен сън. Причините са различни – късно лягане, външни дразнители, ранен час за започване на работа и т.н. Това изместване, дори и с 30 минути дневно, води до натрупване на умора и увеличаване на т.нар. „сънен дълг“. Него, много хора се опитват на „изплатят“ през почивните дни като спят до късно. Може ли обаче да се наваксат всички пропуснати часове от работната седмица с прекарване на 2 часа повече в леглото и ставане по-късно през почивните дни?

Отговорът е, ДА, може, но при положение, че след това удължено спане в два последователни дни, последва нормализиране на часовете сън или с други думи – спане 7-8 часа на денонощие.

Както казахме в началото, има хора, които се чувстват бодри след 5 часа спане, докато други, които са спали 7 часа, се нуждаят от още, за да се наспят. Причината се крие във вътрешния биологичен часовник и разбира се, навиците, които имаме. В това няма нищо притеснително. Ако се чувствате бодри след 5 часа сън, чудесно, ако имате нужда от още 2 – осигурете си ги, важното е да се вслушвате в тялото си и сигналите, които ви дава.

Коментирай

Loading...