Кое е най-доброто време за спане?

Публикувано от Shuby 08/09/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Кога е най-добре да си лягаме, за да се наспиваме добре?

 

Всеки час сън преди полунощ е равностоен на два часа сън след полунощ. Качеството на съня се променя през продължителността на нощта. Времето на нощта, в което спите, има значително влияние по отношение на структурата и качеството на съня ви. Вашият сън се състои от серии от 90-минутни фази, през които мозъкът ви се движи от дълбок сън, без рязко мърдане на очите до сън REM (Rapid Eye Movement). Този 90-минутен цикъл е доста постоянен през цялата нощ. Но съотношението на не-REM към REM сън се променя.

 

Сънят, който не е REM има тенденция да доминира във вашите цикли на сън в началото на нощта. Но с наближаването на сутринта REM сънят надделява. Това е важно, защото някои изследвания предполагат, че дълбокият не-REM сън е по-възстановителен от по-лекия, изпълнен със сънища REM сън. Истината е, че и двете предлагат важни ползи.

 

Какво общо има това с перфектното време за лягане? Преминаването от дълбок към по-лек сън се случва в определени часове на нощта, независимо кога лягате. Така че, ако си легнете много късно, например в 3 ч.- сънят ти ще бъде повече от лекия и изпълнен със сънища вид. И това ощетяване от дълбок възстановителен сън може да ви остави уморени и отпаднали на следващия ден.

 

Умора от недостатъчно сън

 

Това е жалко за работещите в нощни заведения, бармани и други с неконвенционални графици на сън и събуждане, защото не могат да спят ефективно в особени часове на деня или нощта. Работата по смени е свързана със затлъстяване, сърдечен удар, по-висока степен на ранна смърт и дори по-ниска мозъчна сила. В едно проучване хората, които са имали работа през нощта, са имали по-нисък резултат на стандартизираните тестове за памет и скорост на обработка на данни от тези, които не са работили през нощта.  Хората, които имат  повече от десетилетие опит със среднощни смени, имат такива изразени когнитивни дефицити. Дори съкратеният сън има ефект върху организма- това беше установено в едно скорошно проучване. Хората, които са спали пет часа в денонощието само за една седмица, са имали по-висок сърдечен ритъм през деня.

 

Идеята, че можете да се научите да работите през нощта и да спите през деня не е правилна, защото не можете да направите това и да бъдете в най-добрата си кондиция. Вашият мозък и циркадните ритми на тялото, които регулират всичко от съня ви до енергията и глада ви, диктуват на организма от какъв тип сън се нуждае. И колкото и да се опитвате да пренастройвате циркадните си ритми, когато става дума за лягане, просто няма да има особен ефект. Тези цикли са установени от стотици хиляди години. Тридесет или повече години професионален живот няма да ги променят.

 

Сън през деня

 

Когато става въпрос за лягане, има прозорец от няколко часа - приблизително между 8 ч. и 12 ч. - през който мозъкът и тялото ви имат възможност да получат всички не-REM и REM типове сън, които са ви нужни, за да функционирате оптимално. И вярвате или не, вашият генетичен часовник диктува дали ще ви е по-комфортно да си лягате по-рано или по-късно в този груб прозорец от 8 до полунощ.

 

За хората, които са нощни сови, лягането много рано е противно на тяхната физиология. Същото важи и за сутрешните чучулиги, които се опитват да останат будни до късно. За всеки тип човек, както и за огромното мнозинство, които попадат някъде между крайностите, най-доброто време за лягане е часът на вечерта, когато се чувстват най-сънливи. Това означава, че нощните сови не трябва да се опитват да легнат в 9 или 10, ако не са уморени. Разбира се, работната ви програма или семеен живот може да диктува кога трябва да станете сутрин. Но ако можете да намерите начин да съчетаете програмата си с биологичните си нужди и да получите цели осем часа сън, ще бъде най-добре. Идеалното време за лягане ще се промени с възрастта. Докато малките деца са склонни да бъдат най-уморени рано сутрин, обратното е вярно за хората в университета, които може да се чувстват по-комфортно да си лягат около или след полунощ. След университета, най-доброто ви време за лягане вероятно ще се измести по-рано и по-рано, докато остарявате. И отново всичко това се определя от вашата биология.

Коментирай

Loading...