Какво се случва по време на сънуване? – интересни факти

Публикувано от Shuby 01/08/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,

Защо сънуваме?

 

Някои хора, дори специалисти обясняват съня като „малкия брат на смъртта“, като „репетиция“ са самата смърт, а някои дори страдат от фобия към съня, тъй като тя наистина имитира умиране. Телесните функции са понижени, тялото е пасивно и опуснато в леглото, не сме в съзнание, но подсъзнанието ни работи.

 

Сънят е разделен на фази–с бързо движение на очите и фаза без движение на очите. Сънищата се случват именно в първата REM-фаза (rapid eye movement). Минаваме през нея няколко пъти на нощ, което значи, че сънуваме няколко пъти, но често не помним, тъй като сънищата се забравят много бързо.

 

Това обяснява защо много хора твърдят, че не сънуват. Всички сънуваме, просто не си спомняме, тъй като не се будим в REM-фазата. Ако това се случи, вероятността да си спомним за съня е много по-голяма.

 

Истина е, че някои хора сънуват повече от други или поне по-ярки сънища. Това обикновено се обяснява с повишената чувствителност на индивида. В тежка ситуация, стресово ежедневие, труден период и т.н., хората сънуват повече. Най-често се касае за „разиграване“ на случилото се, но с друго развитие и завършек. При нерешени проблеми, сънищата проектират възможните решения, но най-често това са крайно негативните варианти, от които най-много се боим.

 

Мистериозен сън

 

Сънищата са чудесен начин да надникнем в подсъзнанието си. А по-долу ще видите интересни факти за сънищата.

 

  1. Всички сънуват.
  2. Забравяме 90% от сънищата.
  3. Хората с нарушено зрение също сънуват.
  4. В сънищата си не можем да видим непознато лице.
  5. Някои хора сънуват в черно-бяло.
  6. Всеки е имал „пророчески“ сън.
  7. Мъжете и жените сънуват различни неща.
  8. Животните също сънуват.

 

Всички сънуват

Няма здрав индивид, който да не сънува, бил той мъж, жена или дете. Противното се обяснява с факта, че около 90% от всички сънища биват забравени няколко минути след събуждането.

 

Хората с нарушено зрение сънуват

Може и да не сте се замисляли, но и незрящите хора имат сънища. Те са по-различни от тези на зрящите, защото не включват ясни образи и детайли на нещата, които си представят. Те сънуват миризми, емоции, допир, звуци, чувства и т.н. Хората, при които нарушеното зрение не е по рождение, може да сънуват с образи.

 

Всички лица, които сънуваме сме виждали някога

Понякога сънуваме човек, когото не познаваме. Неговото лице не ни е познато, не сме общували и имали някакъв досег с него. Въпреки това, мозъкът ни няма как да го измисли. Обяснението е, че някога сме виждали това лице, дори и да не ни е направило съзнателно впечатление, то се е запечатало в подсъзнанието ни. Ако отново срещнем този човек (колкото и малко вероятно да е), чувството за пророчески сън или дежа вю ще ни завладее на мига.

 

Сънуваме лица, които вече сме виждали някъде

 

Някои сънища са пророчески

Всъщност те отразяват възможното развитие на една ситуация, а е добре известно, че това може да стане по повече от един начин. Когато сънуваният „сюжет“ се сбъдне, човек си мисли, че сънят му е пророчески. Разбира се, съществуването на този феномен не може и не бива да се отхвърля, само защото не може да се премери и докаже в цифри и стойности.

 

Черно-бяло или цветно

Според данни, повечето хора сънуват цветно. Едва 12% от тях имат черно-бели сънища. В миналото е било точно обратното, а обяснението е доста тривиално. Счита се, че се дължи на преминаването от черно-бяла телевизия към цветна.

 

Мъжките и женските сънища са различни

Над 70% от мъжете сънуват… други мъже. Тук не става дума за сексуални сънища, а просто за образи. При жените пък делът на мъже и жени в сънищата е еднакъв.

 

Животните също сънуват

Било ли ви е интересно какво сънува вашето куче? Със сигурност сте го виждали неведнъж да движи всички лапи сякаш тича и дори да лае насън, дишането е учестено, а също и движението на очите. Последното е сигурен знак за „действащ“ сън. Тъй като никой не може да каже със 100% сигурност какво сънуват, най-вероятно това са случки от ежедневието им – тичане, игри, лакомства, а може би и стресови ситуации като посещение при ветеринаря, изоставяне от стопанина и други подобни.

 

Спящо сънуващо куче

Коментирай

Loading...