Какъв матрак да изберете при болки в гърба и кръста?

Публикувано от Shuby 03/10/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Болката в гърба е една от основните причини хората да започнат да губят мобилност в средна възраст. Тя може да попречи да извършваме редовна физическа активност, което затруднява поддържането на здравословно тегло, мускулна сила, издръжливост и равновесие при навършване на възраст. Така че лекуването и справянето с болки в гърба, които са резултат от наранявания или здравословни проблеми, е от решаващо значение за провеждането на здравословен и активен живот.

 

Болки в кръста и гърба след сън

 

Като се има предвид, че повечето хора минават приблизително една трета от живота си, лежащи в леглото, изборът на подходящ матрак е от съществено значение за управлението на болки в гърба. Това може да повлияе на възможността да спим през нощта и да работим на следващия ден. В миналото лекарите често препоръчваха много твърди матраци.

 

Но едно проучване на хора с болка в гърба установи, че тези, които спят на ортопедични (много твърди) матраци, са имали най-лошото качество на съня. Няма разлика в качеството на съня между тези, които използват средно твърди и твърди матраци. Меките матраци, от друга страна, също могат да бъдат проблематични. Докато мекият матрак, който отговаря на естествените криви на тялото ви, може да помогне на ставите да се изравнят благоприятно, може също така да ви накара да потънете толкова дълбоко, че ставите ви да станат болезнени през нощта. Ако искате да разберете дали ще се чувствате по-добре на по-твърд матрак отколкото на този, който използвате, опитайте да поставите шперплат под матрака, за да омекотите движението от леглото или пък поставете матрака на пода.

 

Матрак на пода

 

Разбира се, можете също да отидете в магазин за матраци и да тествате различни модели. Но имайте предвид, че това, което чувствате удобно в продължение на няколко минути в един магазин, може да не се превърне в добро за съня ви. По-надежден тест е да наблюдавате как се чувствате, след като спите на различни видове матраци, докато сте далеч от дома - например в хотел, приятел или роднина.

 

Учени в Испания също изучавали хора с дългосрочна болка в гърба и са установили, че на 10-точковата скала от твърд матрак до мек матрак, хора, които са спали на средно твърд матрак (5,6 по скалата), са имали по-малко болки в гърба. Тези, които са спали на по-мек матрак са се оплакали от най-лошо качество на съня.

 

При провеждането на друго проучване в Дания биват случайно разпределени 160 пациенти с болки в гърба да спят на едно от три типа легла в продължение на един месец. Първото легло е с твърд матрак, второто е водно легло и третото е с матрак от следваща извивките на тялото пяна. За съжаление, много от пациентите, назначени на водното легло, така и не участват в проучването, защото не искат да спят на водно легло. И много от пациентите, назначени на твърдия матрак, напускат изследването, преди да е свършило. Големият брой на отпадналите и неуспешното разпределяне на пациентите според фактора на болка в гърба, прави проучването трудно да се интерпретира. Сред пациентите, които са завършили изследването, малко по-предпочитано е водното легло или матрака от следваща извивките на тялото пяна, пред твърдия матрак. Въпреки това, има пациенти, които са заявили, че се чувстват по-добре, след като са спали на твърдото легло, както и пациенти, които са заявили, че се чувстват по-зле, след като са спало на по-меките легла.

 

Жена избрала матрак с най-походяща твърдост

 

Това, че някои пациенти реагират по-добре на твърди матраци, а някои на меки не е изненада. Много малко проучвания успяват дефинитивно да подкрепят един тип матрак като най-добър. Изводите от изследванията сочат единствено към метода на опит и грешка при търсенето на подходящото легло.

Коментирай

Loading...