Как влияе пълнолунието на съня?

Публикувано от Shuby 25/05/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Пълнолунието пречи ли на съня?

 

Ако и вие се мятате неспокойно в леглото, отметнали сте вече възможните причини – не ви е топло или студено, не сте гладни или преяли, не сте пили кафе късно след обяд, отметнали сте повечето задачи и сте спокойни относно финансите (истински късметлии сте!), но сънят не идва и това е!

 

Знаете, че на сутринта имате оперативка с колегите или пък ангажименти, които изискват вашата пълна концентрация, а безсънието не помага никак.

Погледнете през прозореца, може би е пълнолуние...

Луната влияе върху всичко на нашата планета, няма как да бъдем подминати и ние, хората. Повечето дами знаят, че ако подкъсят малко крайчетата на косата си в деня на пълнолуние, то тя ще расте по-бързо и по-здрава. Други твърдят, че се забременява по-лесно на пълнолуние, а специалистите в родилната помощ казват, че в такива нощи са претрупани от работа.

 

 

Сега ще разгледаме влиянието на нашия спътник върху съня и пълноценната почивка. Според някои твърдения, Луната оказва влияние върху тялото ни, чрез способността си да въздейства върху водата – приливите и отливите се влияят от нея. Та, в този ред на мисли – около 70% от организма ни е вода, логично, нали?

 Другият начин, по който ни влияе е чрез намаляване производството на мелатонин. Този химикал е нужен, за да може тялото да се отпусне и подготви за почивка. Възможната причина за това намалено производство е постъпващата светлина през прозореца, идваща директно от Лунния диск.

Друго интересно твърдение, е че безсънието при пълнолуние е „програмирано“ в гените ни. В древни времена, когато човекът е трябвало да бъде непрекъснато нащрек за различни опасности, пълнолунието е било период, в който много хищници са излизали на лов. Разбира се, няма как да знаем кое е вярното твърдение, но е напълно възможно някъде в клетките ни да е останала такава информация. Обикновено, засегнатите са по-чувствителни натури. Теориите са много, но фактът е един – мятате се в леглото от часове и не може да заспите. Вижте какво може да направите по въпроса.

 

Избягвайте кофеиновите напитки

Знаем, че огромна част от хората пият кафе всяка сутрин, а някои и по-късно през деня. За да не натоварвате допълнително нервната система, ограничете се до две чашки, като втората изпиете най-късно до 13 ч. Същото се отнася и до енергийните напитки, зеления чай и други, които съдържат кофеин. Последният влияе пряко върху концентрацията ни и дори да ни харесва тонизиращия му ефект, прекомерното стимулиране на нервната система, може да пропъди съня далеч.

 

Хапнете по-рано

Ако е възможно, хапнете около 2 часа преди лягане. Така стомахът ще има време да обработи храната и няма да усещате тежест. Хубаво е да не сте нито гладни, нито да сте преяли. Трудна задача, но ако успеете, шансовете за спокоен сън са по-големи.

 

Пуснете щорите

Светлината, идваща от уличното осветление или пък от самата Луна, може да попречи на съня ви. Доказано е, че светлината влияе върху производството на мелатонин, а оттам и на способността за пълноценна релаксация.

 

Положителни мисли

След като сте се пъхнали под завивките, оставете мобилните устройства и телевизора изключени. Ако се питате защо, вижте горната точка. Вместо да мислите за проблемите си от деня или пък такива, които ви тормозят от дълго време, отпуснете се. Едва ли точно сега ще измислите решението, нали? Съветваме ви да се концентрирате върху нещо, което ви носи приятни емоции. Отпуснете тялото си и се насладете, няма да усетите кога ще заспите.

 

Тези съвети може да се прилагат и при безсъние, което няма нищо общо с фазите на Луната. За да изключите още една от възможните причини, оборудвайте се с удобен матрак, за да спите спокойно и да сте пълноценни в своето ежедневие.

 

Повече и по-подробни съвети за това как по-лесно да се справите с трудното заспиване, може да прочетете в статиите ни на тема "Трудно заспиване – как да се справим с проблема?" тук: Част 1 и Част 2

Коментирай

Loading...