Как алкохолът влияе върху съня?

Публикувано от Shuby 29/06/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,Здраве,

Алкохолът и съня – добра комбинация ли са?

 

У нас е много разпространена консумацията на алкохол по време на вечеря. Разбира се, в това няма нищо лошо, стига да бъде в разумни граници. В редица изследвания е доказано, че алкохолът има положителен ефект върху здравето, но когато е в минимални дози и с добро качество.

Практиката също показва, че приемът на 30-50 мл концентрат вечер помага за снемане на нервното напрежение от деня, подобрява настроението и ускорява заспиването.

Въпреки тези си положителни ефекти, ежедневното приемане на алкохол, особено ако е в големи дози (над 3 питиета), може да има негативен ефект върху качеството на съня. Да, заспиването става бързо, но за сметка на това пречи на оптималното възстановяване на организма.

 

 

След прекаляване с алкохола се изпада в много дълбок сън, което променя нормалната дължина на фазите от съня. Именно тази, в която се появяват сънищата е много по-кратка, а резултатът е чувство на умора след събуждане. Това в дългосрочен план може да причини безсъние и непрекъснато увеличаване на дозата алкохол, което сме наясно, че е движение по ръба на изключително опасна пропаст.

 

 

Преди да посегнете към поредната чаша концентрат в търсене на бързо заспиване, помислете за алтернативни варианти:

  • Отпускаща вана;
  • Масаж;
  • Удобен матрак;
  • Ароматерапия;
  • Осигуряване на достатъчно магнезий и витамин B6;
  • Подходяща атмосфера за сън – оптимална температура и тъмнина.

 

Системната злоупотреба с алкохол може да причини изключителни трудности в ежедневието. Дори и да се приема само вечер с надеждата за добър сън и възстановяване, такова обикновено няма. Резултатът е постоянна сънливост, често задрямване, стряскане в съня, кошмари, а през нощта – отново безсъние. Този омагьосан кръг може да причини хронични проблеми със съня, психически дискомфорт и ниско самочувствие.

 

Ако все пак искате да пийнете преди лягане, може да изберете чаша вино, тя е прекрасен начин да се осигурят антиоксиданти. Добре известно е, че виното подобрява сърдечното здраве и съдържа по-малко алкохол в сравнение със същото количество водка или ракия. Консумиращите концентрати е добре да се ограничат до 30-50 мл от напитката дневно.

 

 

Проучвания показват, че няма значение какъв вид напитки се приемат. Важно е колко алкохол се съдържа в тях. Например, в червено вино с алкохолно съдържание 14%, на всеки 100 мл се падат 14 г алкохол. При уиски с 40% алкохолно съдържание, 100 мл съдържат 40 г. За безопасна доза се смята около 20 г алкохол, а от какъв източник – въпрос на лични предпочитания.

Коментирай

Loading...