Как позата на спане влияе на здравето?

Публикувано от Shuby 29/09/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

 

 

Когато изключите светлините и сте готови за сън на коя страна се обръщате?. На гърба, настрани или по корем? Вашата позиция на сън може да бъде свързана със симптоми като болки в гърба, хъркане и това колко често се събуждате през нощта. Може дори да покаже някои истини за вашата личност.

 

Различни пози на спане

 

 • По корем

 

Ако спите по корем и имате проблеми със съня, то тази поза може да не ви помага. По-вероятно е да сте неспокойни и да се обръщате, за да се чувствате комфортно, когато спите на корема си. Така може да разтегнете шията и долната част на гърба си. Ако това е начинът, по който обичате да спите, може да използвате много мека възглавница или изобщо да не ползвате такава, за да поддържате врата си в удобна позиция.

 

 

 • По корем с възглавница

 

Това е, когато сте легнали на корема си с ръце около възглавница и главата е обърнате настрани. Ако това е любимото ви положение за сън, някои изследвания показват, че може да сте по-склонни да говорите и да бъдете общителен. Също така може да не сте особено отворени към критика.

 

 

 • По гръб

 

Тази позиция може да причини болка в гърба при някои хора. И ако вече имате такива болки, то може да се влошат. Ако хъркате или имате сънна апнея, спането по гръб може да влоши и тези проблеми. Ако имате един от тези проблеми и не можете да се чувствате комфортно по друг начин, говорете с лекаря си за това, което може да помогне.

 

 

Спане по гръб

 

 • По гръб в позиция войник

 

Спите легнали по гръб на матрака с ръце надолу и близо до тялото си. Някои изследвания показват, че може да сте по-склонни да сте тихи и да не споделяте. Също е вероятно да очаквате много от себе си, както и от другите.

 

 

 • По гръб в позиция звезда

 

Ако лежите на гърба си с ръце над главата си. Според някои проучвания може да сте по-склонни да бъдете добър слушател и да не искате да бъдете център на вниманието.

 

 

 • Настрани

 

Има много начини да спите на една страна, но най-удобно е с коленете си леко да се свиете към гърдите си.

 

 

 • Настрани в позиция зародиш

 

Повече от 40% от хората спят в тази свита странична позиция. Това е най-често срещаното положение за жените - те са два пъти по-склонни да спят така. Някои изследвания показват, че може да сте по-склонни да бъдете топли, приятелски настроени и чувствителни, но също така може да имате защитна обвивка около вас.

 

 

 • Настрани в позиция дънер

 

Това е, когато спите на една страна с двете си ръце надолу. Някои изследвания твърдят, че може да сте склонни да сте социални, безгрижни и да се доверявате лесно.

 

 

 • Настрани с протегнати ръце

 

Някои хора спят в тази странична позиция с ръце изложени пред тялото. Ако спите така, проучванията сочат, че може да сте разбиращи, но подозрителни и упорити, и че се придържате към решенията си, след като ги вземете.

 

 

 • Настрани в позиция прегръдка

 

С тялото си близо до партньора си може да се събуждате по-често, но задната прегръдка може също да се отразява добре на двамата. Тя кара тялото ви да отделя вещество, наречено окситоцин, което може да помогне да намалите стреса, да се свържете с партньора си и да заспите по-бързо.

 

 

 • Ако хъркате

 

За да се намали нивото на шума от хъркане през нощта, спането на една страна е най-добро. Ако обичате да спите на гърба си, натрупването на няколко възглавници може да помогне. Посъветвайте се с лекар, ако хъркането ви кара да се задавяте и да не ви достига въздух или ако се чувствате уморени на следващия ден. Силното хъркане може да е знак, че може да имате сънна апнея - състояние, което спира и рестартира дишането ви, когато спите. Това може да доведе до удар, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Коментирай

Loading...