Как да спим здравословно – съвети

Публикувано от Shuby 23/05/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

 

Вреди ли ни позата, в която спим?

 

Някои хора спят само в една поза цяла нощ, други се въртят непрекъснато, а трети могат да спят както успеят да се наместят. Въпреки това, повечето имат любима поза за спане, в която се чувстват най-комфортно – по гръб, по корем, на лявата страна, със сгънат крак и т.н. Ако се чудите какво издава всяка поза за спане, няма да говорим за това сега. Това може да видите   в статията ни "Знаете ли, че позата за сън издава характера ни?" .  Сега ще разгледаме коя позиция на тялото се счита за най-здравословна и коя може да доведе до евентуални проблеми.

 

 

След като цял ден сме прекарали на крак, в движение, седнали и под неудобни ъгли, гръбнакът, а и цялото тяло, започва да се „оплаква“ - болки, напрежение, скованост. Това са изключително неприятни симптоми, които може да се премахнат след един пълноценен сън.

 

Спането по корем е гаранция за изкривяване на врата. Дори и да ви е удобно докато заспите, постоянното напрежение върху шийните прешлени може да причини схващане и болки на сутринта, когато вместо да се събудите отпочинали, се чудите в каква позиция да държите главата си, за да облекчите дискомфорта.

 

 

Спането на една страна е сред най-популярните и естествени начини за спане. Според някои твърдения, спането на лявата страна не е добре за кръвообращението и сърдечното здраве, тъй като се притиска областта на сърдечния мускул и може да повиши артериалното налягане.

 

За пълноценна почивка препоръчваме употребата на удобна възглавница, най-добре анатомична. Целта е да се постигне права линия на гръбнака, което може да стане и с качествен матрак. Правилното разпределение на тежестта и поддържане на мускулите са гаранция за висок комфорт и пълна релаксация. Много хора обичат да слагат възглавница между краката си, за да подкрепят този, който е от горната страна. Това е добре и за здравето, тъй като не позволява на тялото да се усуче и да доведе до болки в кръста.

 

Спането по гръб е любима поза на много хора, но и при нея има някои тънкости. Например, ако възглавницата ви е висока, това може да доведе до схващане на врата и главоболие. Също така, когато горната част на тялото е по-високо от долната, секрецията на адреналин продължава (когато тялото е в изправено положение производството му е високо), а това може значително да навреди на почивката. Друг недостатък е, че при тази поза рискът от поява на хъркане и дори спиране на дишането (сънна апнея) е доста по-висок, в сравнение с другите положения на тялото.

 

 

Ако трябва да обобщим, най-здравословната поза за спане е страничната, на дясната страна, с подпъхната възглавница между краката. Но дори и да не можете да спите така, не се притеснявайте, осигурете си пълноценен сън с удобен матрак и качествено спално бельо, разбира се, и анатомична възглавница – веднага ще усетите разликата.

Коментирай

Loading...