Как да спим по-добре през лятото?

Публикувано от Shuby 27/06/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Горещините и съня – съвети как да ги съчетаем

 

 

Дългоочакваното лято вече дава сериозни заявки за горещи дни и не по-малко топли нощи. Всичко това е прекрасно, докато стигнем момента, в който се въртим в леглото и усещаме възглавницата си като пълна с въглени, а тялото си изпотено и лепкаво. Да не говорим за хората с по-дълги коси, тогава положението става наистина напечено.

 

Как да спим по-добре през лятото

 

Започваме направо със съветите, тъй като температурите редовно започнаха да надхвърлят 32-35 градуса.

  1. Преди да излезете за работа затворете прозорците и пуснете щорите и/или дръпнете пердетата.
  2. Сменете спалното бельо с памучно.
  3. Вода и пак вода – пийте, изкъпете се с хладка вода, разхлаждайте тялото си.

 

Щори/пердета

Разбира се, че в 6 ч. сутринта ще бъде доста приятно, но помислете за идващите часове. Преди да излезете на работа затворете прозорците, пуснете щорите и сложете пердетата. Така ще блокирате навлизането на горещ въздух, а физическата бариера (пердета, щори) ще намали или спре напълно проникването на слънчеви лъчи. Няма да се притеснявате, че ще се приберете в пещ или пък техниката ви ще бъде подложена на екстремни температури. Що се отнася до спалнята, леглото няма да бъде нагрявано излишно и ще запазите качествата на своя матрак за по-дълго време.

 

Пускайте пердетата преди да излезете през лятото

 

Естественото е най-добро

Понякога, защото много ни е харесал десенът, понякога сме се подлъгали от ниската цена, но вкъщи се оказва, че сме си купили спално бельо, в което памукът или напълно отсъства, или е в незначителни проценти. С други думи, имаме бельо от полиестер и други синтетични материи. Това не е добре нито за кожата, нито за бюджета. Някои синтетични тъкани са доста издръжливи, но нискобюджетните определено не са. Още след първите няколко изпирания цвета се променя, плетката се отпуска или деформира или пък дори се свива. Това налага купуването на нов, с което се натоварва бюджетът. Освен тези си негативи, синтетичните материи не осигуряват нужната вентилация на кожата, тя се запарява, раздразва, а вие усещате непоносима горещина.

Препоръчваме ви да заложите на памука, бамбука и други естествени материи за спално бельо. Памукът и бамбукът позволяват на кожата да диша, не дразнят и са издръжливи на ползване. Бамбукът е известен със своите антибактериални качества и благотворно влияние върху кожата. Заменете олекотената завивка с тънък чаршаф, а ако сутрин ви е хладно, придърпайте си една тънка завивка и сте готови.

 

Памучни чаршафи

 

Водата и съня

Водата оказва неимоверно влияние върху живота, здравето и комфорта ни. През горещините е силно препоръчително да се приема повече вода. А колко повече, това всеки може да установи за себе си. Минимумът от 8 чаши вода (по 250 мл всяка), често е недостижима норма за повечето хора, но дори и да не изпивате толкова, препоръчително е да увеличите нормалния си дневен прием с 3 чаши.

Водата помага на тялото да регулира температурата си и така го предпазва от прегряване. Затова пийте достатъчно вода през деня, а вечер вземете хладък душ. Казваме хладък, защото ако се изкъпете със студена вода, това ще даде обратния резултат. След като премине първоначалното облекчение, тялото ще се затопли много повече.

Ако през нощта ви стане непоносимо горещо, може да се охладите като намокрите ръката си с хладка вода и обтриете лицето, шията, врата, сгъвките на лактите и коленете. Оттам минават повечето големи кръвоносни съдове, което помага на тялото да се охлади. Дългокосите дами и господа може да връзват косата си, защото тя задържа допълнително топлината.

 

Пиййте повече вода през лятото

 

Има и още един вариант, но някои хора не го понасят добре. Това е вентилаторът. Ако се постави достатъчно далеч от леглото, а струята се фиксира да не е директно към спящите, раздвижването на въздуха, заедно с отворените за през нощта прозорци, може да подобри комфорта в стаята. Много хора обаче се чувстват схванати на сутринта и дори се разболяват, ако са спали на пуснат вентилатор. Причината може да е в течението, получаващо се от движението на въздуха.

Това бяха нашите съвети как може да подобрите комфорта си в горещините и да се насладите на пълноценен сън и незабравимо лято.

Коментирай

Loading...