Как да се справим с часовата разлика?

Публикувано от Shuby 04/07/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Часовата разлика – съвети как да преборим умората

 

Ако се подготвяте за по-нетрадиционна лятна почивка, включваща неколкочасов полет, то със сигурност ще се нуждаете от нагласа на вътрешния си часовник. И докато при обикновените такива настройката става за секунди, за биологичния са нужни повече усилия.

 

Дори и да пътувате служебно, при часова разлика над 2 часа могат да настъпят някои проблеми. Обикновено хората, които не са имали среща отблизо с явлението „часова разлика“ смятат, че не е кой знае какво – включване на повече кофеин и подремване решават проблема. Да, на теория.

 

Практиката показва, че голямата часова разлика и нужното време за свикването с нея може да развали почивката за всички, а ако е служебно – да не доведе до желаните резултати.

 

Симптомите: умора, раздразнителност, липса на концентрация и енергия, отпадналост, главоболие, безсъние и т.н. са основните.

 

Какво може да се направи по въпроса?

 

Съобразете се с това накъде ще летите. При полети на изток деня се скъсява, съответно по-добре е да се спрете на нощните полети. Така ще може да поспите и да сте бодри, когато кацнете, а денят там тепърва започва.

 

 

При пътуване на запад е точно обратното, денят става по-дълъг и е най-добре да изберете дневен полет. Опитайте да не заспите по време на пътуването, за да може да си отпочинете пълноценно през идващата нощ там.

 

Ако ви е трудно да „убедите“ организма си, че е време за сън, може да използвате маска за очи, която ще спре достъпа на светлина и съответно ще провокира производството на хормона на съня. Слушалките с успокояваща музика или просто спиращи околния шум, също са добър ход за създаване на подходяща обстановка за сън.

 

В случай че имате обратния проблем, спи ви се много, но знаете, че когато пристигнете там ще бъде нощ, а вие ще сте се наспали, вижте какво може да направите. Енергична музика, звучаща в слушалките ви, интересен филм, правете разходки насам-натам, наплискайте лицето си със студена вода (ако е възможно).

 

 

Въпреки това, не очаквайте чудеса. Тялото е прецизен механизъм, който има нужда от малко време, за да се настрои към новото. Така че, ако ви се спи, а е ден – излезте на разходка, ако пък е нощ, а сте бодри – обилно хапване, скучен филм и излежаване в затъмнена стая.

 

Започнете да тренирате. Не, тук не говорим за физическо упражнение, а за това, че спрямо часовата разлика е добре да започнете да коригирате навиците си. Добре ще бъде това да стане около седмица преди пътуването, за да може тялото да свикне. Когато часовникът се измества напред, започнете да лягате и ставате по-рано. Ако пък сте се запътили в часова зона, в която часовникът се мести назад – лягайте и ставайте с по 1 час по-късно. Разбира се, не е нужно още първия ден да измествате лягането с толкова време. Например, първия ден – 30 минути по-късно/рано, втория ден – 45 минути по-късно/рано и т.н.

 

Ако е възможно, не започвайте веднага с обиколка на ключови места (в случай че сте на екскурзия), а си дайте ден-два, за да се адаптирате. През това време може да се насладите на релакс. При служебните ангажименти е добре да постъпите по сходен начин. За да бъдете максимално концентрирани, трябва да сте отпочинали.

 

 

Ограничете алкохола и приемайте повече вода. Може и да се изкушите да пийнете няколко коктейла в самолета, но това не е добра идея. По-добре изчакайте да се доберете до крайната си дестинация, след което може да изпиете една чашка.

 

Внимавайте с приема на напитки, съдържащи кофеин – кола, зелен чай, енергийни напитки и други. Така ще избегнете прекалената стимулация на нервната система, която ще ви направи раздразнителни и ще изтощи още повече стресирания ви организъм.

 

 

Това бяха нашите съвети как да преодолеете по-лесно смяната на часовия пояс.

Коментирай

Loading...