Как да се наспиваме по-добре?

Публикувано от Shuby 14/06/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Всеизвестен факт е, че сънят ни се отразява на целия ден и всички области от ежедневието ни: работа, семейство, приятели. На вашето внимание предлагаме няколко изпипани метода за по-добър сън.

 Синхронизиране на биологичния часовник

Опитайте се да си лягате и ставате по едно и също време. С времето ще видите, че се събуждате много по-отпочинали и по-енергични. Това може би е една от най-добрите и разработени стратегии за добър сън.

За да постигнете това нещо успешно, правете нещо след вечеря, дори и да ви се спи страшно много. Можете да си приготвите дрехите за следващия ден или път да измиете съдовете. Също така, не преспивайте през уикенда.Контролирайте притока на светлина в спалнята

За да заспите, трябва да отделите един специфичен хормон. Когато в стаята ви има силно излъчване на светлина, вие оставате на щрек и тялото ви не може да се отпусне. Първото важно нещо е да откажете късното гледане на телевизията. След това, трябва да спуснете всички пердета и завеси, за да можете напълно да се отпуснете. Дори и лунната светлина може да вреди на съня ви.

 Спортувайте

Всекидневните, дори и кратки, тренировки ви помагат да владеете нормалните нива на хормоните и стреса в тялото ви. Освен това, ви държи и по-бодри и пълни с енергия. По този начин се засилва и метаболизма и имате и положителен ефект върху фигурата си. Но най-важното е, че изразходвате енергия и вечерта не искате да мислите за нищо друго, освен меката възглавница. 

Тази цел се постига много лесно. Просто си наложете да тренирате поне по 10 минутки на ден. Бъдете търпеливи, ползите върху съня ще се проявят след 1-2 седмици.

 Обърнете внимание на храненето

Храната влияе на здравословния ни живот, а това включва и съня.  Това, което ядете през деня, се отразява пряко на заспиването ви вечерта. Това важи с пълна сила за храната преди лягане.

Преди да заспите избегнете консумацията на кофеин или никотин, обилните вечери, приема на алкохол и пиенето на прекалено много течности.

Подобрете средата си за сън

Най-важното нещо за един спокоен и здрав сън е средата за съня. Така че, ако не ви е удобно просто няма да заспите.  Удобството изпраща сигнали до мозъка, като му е казва, че е време да се отпусне и да отпочине от натоварилия се стрес.

Можете да постигнете това по много лесен начин. Изберете удобен матрак, сведете до минимум шумовете  и спете на подходяща температура.

 

 

Коментирай

Loading...