Как да създадете навици за спане в децата?

Публикувано от Shuby 15/09/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Могажем ли успешно да създадем навици за спане в децата си?

 

Независимо от възрастта, редовният график и ритуал за лягане оказват голямо влияние върху способността ни да постигаме добър сън и това важи още повече за децата. Установяването и поддържането на добри навици за сън помага на детето ви да заспива, да спи , да се събужда лесно и да се чувства отпочинало. Това може също да предотврати бъдещи проблеми със съня. Добрите навици не само намаляват стреса, но могат да се превърнат в специално време за вас и вашето дете.

 

Не съществуват общи правила за сън, а има индивидуални вариации. Вашето дете е уникално. Въпреки това ето някои подходи, които работят по-добре от други и са доказани като ефективни.

 

1. Направете съня семеен приоритет и част от дневния си график. Определете от колко сън се нуждае всеки член на семейството и се уверете, че го получават. Обсъдете всякакви проблеми със съня с лекаря на детето си.

 

Сладко спящо дете с мече

 

2. Научете се да разпознавате ако детето ви има проблеми със съня. Трябва да следите за затруднение при заспиване, нощно будене, хъркане, отказ от сън, проблеми с дишането докато спи. Тези проблеми със съня могат да бъдат очевидни в поведението през деня, ако например децата са сънливи или в лоши настроения.

 

3. Последователност. Както във всички аспекти на това да бъдете родители, последователността е ключова съставка за успеха. Без нея не можете да очаквате детето ви да се научи или да промени навиците си.

 

Целувка за лека нощ на детето

 

4. Работа в екип. Важно е предварително да обсъдите стратегията си с детето и да работите като екип.

 

5. Задайте нормално време за лягане и събуждане. Това подрежда програмата на детето и ви позволява да планирате нужните действия и задачи преди лягане. В противен случай може вие и детето ви да забравите за времето и да си легнете през нощта. Освен това спомага за поддържането на вътрешния часовник на детето ви. Няма едно идеално време за лягане за всяко дете, защото нуждите от сън, начин на живот могат да варират значително. Можете обаче да погледнете типичните изисквания за сън за различни възрастови групи и да ги използвате като ръководство. Обърнете внимание, че това не важи за новородени и кърмачета на възраст под 4 месеца, тъй като техните биологични ритми или вътрешни часовници са незрели и все още не са редовни.

 

Добре наспани щастливи деца след събуждане

 

6. Рутина, рутина, рутина. Редът помага за трениране на поведението и навиците на детето. Нощните ритуали преди лягане помагат на детето ви да става сънливо по едно и също време, точно както четенето в леглото може да накара някои от възрастните да заспят. Структурата на времето за лягане обвързва спалнята с приятни емоции и осигурява чувство за сигурност и контрол. Рутинните процедури могат да отнемат стреса преди лягане и да ви помогнат да го направите специално време, особено ако имате повече от едно дете. Така че успокояващите дейности, като къпане, четене или масаж, са добър избор. Дръжте телевизори, компютри и други устройства далече от спалнята, защото те могат да разсънят детето и да го държат будно до късно. Обяснете на детето си какъв е графикът, включително и ограниченията във времето, и се придържайте към него. Често е много полезно да се отбелязва, че времето преди сън е почти изтекло, например, че има само още три страници от историята. Бъдете твърди и не прекрачвайте ограничението си. Ключова цел във всяка рутина е да учите детето си да се успокои, за да може да заспи без помощ и да се събуди без проблеми. Ключът към постигането на тази цел е да оставите детето си усамотено на матрака за достатъчно дълго, за да може да заспи.

 

7. Облекло и стайна температура. Отново тук няма абсолютни решения, но правилото е да обличате детето си, както обличате себе си, като се има предвид, че по-малките деца често ритат през нощта и се отвиват. Хората обикновено спят по-добре в хладна, но не студена, отколкото в по-топла стая.

Коментирай

Loading...