Как да отключите вдъхновението си преди сън?

Публикувано от Shuby 05/09/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Може ли по време на сън да намерите решение на трудни въпроси или да ви дойдат вдъхновяващи нови идеи?

 

Представете си, че можете да влезете в собствения си мозък, докато спите, намирайки подробности и идеи, които никога не са били свързани, и ги разбъркате, за да получите решение на проблема, който ви мъчи докато сте будни.

 

Това, което правите преди лягане, може да играе роля в начина, по който вашият мозък е подготвен за създаване на творчество. Изследванията многократно потвърждават, че сънят подобрява способността на хората да измислят творчески решения на проблемите. Психолозите от университета в Сан Диего установиха, че сънят подобрява творческия процес повече от всеки друг вид почивка на организма. И често решенията за проблеми идват при нас, докато спим, заради явление, което когнитивните учени наричат ​​"разпознаване на модели".

 

Творчески сън

 

Това се случва, когато мозъкът е в достатъчно спокойно състояние, за да създаде нови връзки и невронни пътища, известни също като невропластичност. Това обяснява защо чудесни идеи често идват в банята, на разходка, докато лежим в леглото през нощта или дори в съня ни. Мозъкът е достатъчно спокоен, за да може тези нови връзки да се образуват. Мозъкът използва две отделни системи за разпознаване на модели - външна и вътрешна, пише Стивън Котлър в "Психология днес". Външната система разчита на логика и правила и е свързана с нашето съзнание. Можем да я обясним устно. Вътрешната система, от друга страна, разчита на интуиция, умения и опит. Не може наистина да се опише с думи. Когато участва външната система, невроните, които си говорят един друг, обикновено се намират в непосредствена близост. Когато вътрешната система работи, отдалечените ъгли на мозъка се свързват. Творчеството зависи от тези по-широки мрежи, които обединяват информацията по нови начини.

 

Но как можете да оптимизирате съня си, за да подпомогнете влизането в творческия си ум? Има неща, които могат да се правят преди лягане, за да ви помогнат да стигнете до там. Тайната, ако има такава, е просто да може да се отпусне достатъчно, за да може вътрешната система да свърши работата си. Това е доста проста машина, използвана от много креативни личности. Ето три начина да стигнете дотук.

 

 

  1. Намерете вдъхновение в книга

 

Изследванията показват, че паметта работи най-добре, когато нещо се научи малко преди сън. Попълнете мозъка си с нови идеи и вдъхновение преди лягане и така давате на ума работа, която трябва да свърши, докато спите. Четенето преди лягане, независимо дали става въпрос за художествена литература или нещо, което вдъхновява и информира вашата работа - е ефективен начин да подготвите мозъка си за творческо мислене. Може да се събудите с нова идея, която не сте имали, когато сте легнали предишната вечер.

 

Четене на книга преди сън

 

  1. Задайте си въпроса, който се опитвате да си отговорите

 

Когато се приготвяте за сън или лежите си задайте въпроса, с който сте се борили в творческата си работа. Можете да направите това на глас или на ум. Задействането на мозъка ви да мисли за сериозен проблем непосредствено преди сън може да помогне на вашата вътрешна система да получи тласък в правилната посока. Ключът е да направите нещо, което да ви помогне да забравите, че сте задали въпроса.  Отпуснете се на матрака, прочетете нещо или се съсредоточете върху дишането си, за да помогнете на тази част от мозъка, която работи.

 

Магически спокоен сън

 

  1. Насърчаване на осъзнатите сънища

 

Осъзнатият сън е такъв, през който сте наясно с факта, че сънувате. Можете да останете в съня си и да го използвате, за да изследвате невъзможни реалности. Стигането до това състояние  изисква практикуване и обучение на мозъка ви да разпознава, когато сънувате. Няколко начина да направите това включват да се запитвате през целия ден дали сънувате, така че подсъзнателно да запомните да направите същото, когато сте в състояние на сън. Също ако успеете да се събудите през нощта, спомняйки си съня, който сте имали и след това да продължите да спите, също може да ви помогне да влезете в осъзнат сън.

Коментирай

Loading...