Как да изберем възглавница?

Публикувано от Shuby 17/11/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Често сме толкова увлечени да изберем правилния матрак, че пропускаме друга съществена част от спалното обзавеждане, която влияе пряко върху съня – възглавницата. Дали е подходяща за нас и начина ни на спане може да покаже състоянието на тялото ни на сутринта. Ако сте в търсене на идеалната възглавница, но вече сте натрупали сериозно количество, и нито една не е точната, вижте нашите съвети.

 

Колекция от възглавници в търсенето на подходящата

 

Как да изберем възглавница?

 

Някои хора решават този въпрос чрез техниката „проба-грешка“, те обикновено са със схванат от години врат, сутрешно главоболие и огромна колекция от възглавници, коя от коя по-модерна и със специални технологии в нея. За да определите дали една възглавница е подходяща за вас, трябва да вземете предвид следните особености.

 

 

Поза по време на сън

 

Освен че издава много за характера и емоционалното състояние на човек, позата по време на сън дава ценна информация за подходящата възглавница.

  • При спане по гръб – средна височина, най-добре анатомична, може да бъде по-твърда.
  • При странична поза – висока възглавница.
  • При спане по корем – ниска и мека възглавница, за да не се стигне до изкривяване на врата.

Ако много се въртите по време на сън или обичате да сменяте позите, е добре да заложите на възглавница от мемори пяна. Тя се нагласява към тялото ви и му осигурява това, от което се нуждае.

 

Избор на перфектната възглавница

 

Колко твърда възглавница?

 

Твърдите възглавници са подходящи за хора, които обичат да спят по гръб. Страничното спане се получава трудно, тъй като след време ушите изтръпват и започват да болят.

Меките възглавници са добър избор при спане по корем, тъй като могат да се нагласят според натиска и не принуждават тялото да заема неудобна позиция.

Анатомичните са перфектни при спане по гръб или настрани, а тези от мемори пяна при честа смяна на позите.

 

 

Какъв пълнеж?

 

От пълнежа зависят и много от качествата на възглавницата. Дали ще бъде мека или твърда, дали ще е подходяща за хора с болки във врата или алергии. Може да се замаете от разнообразието – пух, пера, синтетика, микрофибърни влакна, мемори пяна и т.н.

 

Синтетичните пълнежи са подходящи за масовия потребител. Те са устойчиви, не причиняват алергии и са на достъпни цени.

 

Пухените възглавници са по-особена категория. Те са по-скъпи, наистина качествените са много издръжливи, но може да причинят алергии и не са подходящи за хора с астма.

 

Пълнеж на пухена възглавница

 

След като сме избрали подходящата възглавница, идва ред на въпроса „Как да я поддържаме?“. Много хора си мислят, че възглавниците не могат да се перат в пералня. За някои от тях това е така, но повечето нямат проблеми.

 

Възглавници с пух се перат с тенис топки. Същото се отнася и до другите части на спалното бельо и дори за якетата, в които се съдържат пухени пера. Целта е да се избегне слепването и загубата на формата на изделието. След като приключи прането, много е важно да не бъдат окачени на простора, а да се сложат на равна повърхност, предварително застлана с кърпа. Ако разполагате със сушилня ще е най-добре, тъй като миризмата при бавно съхнене може да е доста неприятна, а и трайна. В противен случай – химическото чистене си остава добър вариант.

 

Анатомичните не се перат, затова е много важно да се ползват качествени калъфки, независимо, че повечето модели имат специални протектори. Последните се перат, заедно с калъфките, за да не се захабят.

 

Мемори пяната е особено деликатна и затова трябва да съблюдавате етикета за нейното почистване. Ако не подлежи на такова, уверете се, че протекторът и калъфката ще я предпазят от проникване на замърсявания.

 

Възглавници с парчета дунапрен или силиконова вата могат да се перат без проблеми в пералнята. Най-добре на ниски градуси (30-40) и високи обороти на центрофугата. Докато съхнат е препоръчително да се разпухват няколко пъти, за да изсъхнат по-бързо.

 

Изберете ли подходящата възглавница, може да сте сигурни, че няма да искате да се разделите с нея и тя ще бъде част от багажа ви при пътуване.

Коментирай

Loading...