Кажете „не“ на четенето в леглото

Публикувано от Shuby 06/10/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Четенето, докато лежите, може да има тежки последици за очите и шията.

 

Това е пример как две добри неща, които се извършват едновременно, могат да направят едно лошо нещо. Ако едновременно лежите в леглото си и четете книга, врата и очите ще се опитат да се адаптират, за да можете правилно да извършвате и двете неща.

 

Бебе с очила и книга в леглото

 

Идеалната ситуация е да четете седейки. Когато четете, докато седите, очите ви гледат към книгата, която в повечето случаи държите няколко сантиметра под врата си. Също така в повечето случаи, особено когато го правите на открито, когато слънцето е отгоре, светлината е насочена към повърхността на страницата, която четете. което осигурява отлично осветление - идеално за четене и подходящо за очите ви.

 

Но какво се случва, когато четете, докато лежите? Ако легнете на гърба си, с лицето нагоре, като държите книгата си над лицето си, светлината може да се падне отзад на книгата и това създава тъмнина - не е подходящо за очите ви. Друг сценарий е, когато преместите книгата точно над гърдите или корема си, вие сте склонни да движите очите си по-ниско от това, с което са свикнали, така че, за да се настроите, вратът ви се опитва да повдигне главата и това започва да го напряга. Вероятно е обичайно да четете, докато лежите на стомаха си и главата ви е подкрепена от ръката ви. Това обаче е много неприятно, както за китката, така и за врата, дори ако светлината е добра.

 

Четене в леглото, лежейки по гръб

 

Четенето в леглото наистина може да е релаксираща и приятна дейност, но само се уверете, че имате правилното осветление и подкрепа. Повечето хора четат като начин за релаксация, за да повдигнат настроението си преди да спят. Хората също четат по време на оздравяване в болнични легла. Затова в болниците пациентът никога не чете книга, докато лежи, освен ако болничното легло не е правилно наклонено. Ако бихте могли по някакъв начин да го възпроизведете с възглавниците в собственото си легло и да имате правилното осветление, това би било добро решение. Не забравяйте, че това не е само предпочитание, а е за доброто на вашето здраве. Така че, както трябва да вземете предвид идеалното място за спане, трябва да имате предвид и позицията на тялото си, докато четете.

 

Правилна поза за четене в леглото

 

Смартфоните станаха необходимост за нас и те са склонни да решават повечето от нашите проблеми. Точно затова те са последното нещо, което използваме, преди да заспим и те са първото нещо, което използваме, когато се събудим. Този подход е вреден за мозъка. Според проучванията, спането с телефона и ползването му дори около час преди да заспите, може сериозно да влоши качеството на съня и здравето ви в дългосрочен план.

 

Телефонът се състои от много ярка синя светлина, която помага на екрана ви да се вижда дори през слънчеви дни. Тази светлина обърква мозъка ви да регистрира и реагира като на слънчева светлина, когато използвате телефона през нощта, и по този начин го стимулира да остане буден. Много от хората биха се похвалили, че са способни да работят добре дори когато спят по-малко от препоръчаните 7-9 часа. Те обаче грешат. Не работите добре, когато спите по-малко, а просто сте повлиян по начин, който не забелязвате. Независимо от факта, че получавате достатъчно сън, ако прекарате час преди лягане, гледайки телефона си, то мозъкът ви прекратява производството на хормона мелатонин, който дава на тялото ви сигнали за сънливост.

 

Не използвайте смартфона си преди лягане

 

Според научните изследвания, санят е времето, когато тялото е във фаза на детоксикация, а прекъсването на тази фаза може да доведе до редица много сериозни проблеми. Те включват хронична умора, което води до по-кратка памет и бавни рефлекси. Това може да доведе до затлъстяване, депресия и рак. Уверете се, че вашият телефон е оставен настрани най-малко един час преди да си лягате.

Коментирай

Loading...