Кафето и сънят – съвместими ли са?

Публикувано от Shuby 07/06/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Пречи ли кофеинът на съня?

 

Проблемите със съня са част от живота на много хора. Почти всеки човек в един или друг момент е имал трудности със заспиването, а причините са много и различни. Разбира се, някои от тях се повтарят при повечето хора, затова може да се каже, че са „универсални“.

 

На челно място е стресът, следван от късното лягане, прекалено ранното ставане, напрежение, неудобен матрак и, естествено, злоупотреба с кофеин. Последният, както и много други неща, има две страни – полезна и вредна. Кога едната преминава в другата – вижте по-долу.

 

 

Ясно е, че кофеинът действа стимулиращо. Той влияе върху нервната система, подобрява концентрацията, увеличава енергията и се чувстваме тонизирани. Това е чудесно, особено сутрин, когато имаме нужда от помощ, за да се разсъним и бъдем продуктивни на работното място.

 

Употребата на кафе сутрин, до 10 часа, е най-доброто решение, което може да вземете, ако имате проблеми със съня. Причината е, че разграждането и усвояването на кофеина може да отнеме няколко часа. Това означава, че към 16 ч. ще започне да намалява неговото действие и нервната система ще може да се отпусне за пълноценна почивка вечерта.

 

Много хора обичат да пият кафе и след хранене, което означава, че употребата на кофеин става след 13 ч., съответно ефектът от него влияе до по-късно. Приемът му след 16 ч. вече е гаранция за трудно заспиване.

 

Със сигурност сте чували някой приятел да се хвали, че може да изпие кафето и директно си ляга без проблеми. Да, това е напълно възможно и се обяснява с нужното време кофеинът да подейства. Това се случва след около 45 минути, след което сънят става непълноценен, изпълнен със странни сънища и често събуждане.

 

Ако имате възможност за лека дрямка на обяд, това ще ви направи много по-продуктивни според специалистите. За да сте тонизирани, а не сънливи след нея, тя трябва да продължи максимум 15-20 минути, а за оптимален ефект – изпийте едно кафе преди да легнете, а не след като станете. Така ще бъдете ободрени от кратката дрямка, а и кофеинът ще е започнал да „работи“.

 

 

Чувствителността към кофеина е индивидуална. Има хора, които се нуждаят от повече кафе, други от по-малко. Работата на черния дроб, различни фактори като тютюнопушене и други, оказват влияние върху усвояването на кофеина. Така че, ако скоро сте отказали цигарите или правите опити за тяхното намаляване, имайте предвид, че ще усещате действието на кафето много по-силно. Раздразнението от промяната в рутината и прекомерното стимулиране от кофеина не са добра комбинация.

 

 

Накратко:

  • Кофеин до 10 ч., ако лягате по-рано или имате проблеми със съня;
  • Кофеин до 15 ч., ако си лягате по-късно и нямате проблеми със съня;
  • Кофеин преди обедната дрямка.

Коментирай

Loading...