Еднолицев или двулицев матрак да изберем

Публикувано от PartyMan 04/04/2017 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Съвети при избора на матрак

 

Има много критерии, по които да преценим дали един матрак е подходящ за нас, но сега ще разгледаме конкретно моделите – еднолицеви матраци или двулицеви матраци.

Разликата, както се разбира и от името, идва от това дали матракът се ползва само от едната страна или от двете. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме по-долу.

 

Еднолицев матрак предимства:

  • Най-често се предлага с вградена подматрачна рамка;

  • По-ниска цена.

Еднолицев матрак недостатъци:

  • Само една страна за ползване;

  • По-висок риск от деформиране.

Двулицев матрак предимства:

  • Има модели с лятна и зимна страна;

  • Други модели са с по-мека и по-твърда страна;

  • Удължен живот при смяна на страните;

  • По-устойчиви към деформации;

Двулицев матрак недостатъци:

  • По-висока цена;

  • Липса на подматрачна рамка.

Ако изборът на новия ви матрак се води само от препоръки на приятели, може да срещнете десетки мнения, а пък съветите във форумите или консултантите в магазина, тотално да ви объркат. Личното усещане, възможности и предпочитания правят избора на подходящ матрак толкова индивидуален, че почти няма шанс това да стане само с гледане и препоръки.

Затова вижте информацията по-долу, направете своите изводи и най-важното – ако имате възможност тествайте матрака на живо, а след това го поръчайте. Повечето търговци предлагат безплатна доставка до адрес, за да си спестите неудобното транспортиране на толкова обемна мебел.

 

Предимствата на еднолицевия матрак се изразяват в много по-достъпната му цена и наличието на подматрачна рамка. Разбира се, ако вече разполагате с такава, това няма да е особено важно за вас, но в случаите, когато трябва да купувате допълнителна, това може да повиши крайната цена.

 

Това, че няма възможност за ползване от двете страни за много хора не е проблем. Повечето от тях след време просто забравят периодично да обръщат двулицевия матрак и така се губи целият смисъл от инвестирането в такъв.

 

Като недостатък може да посочим по-бързото му деформиране, тъй като се оказва натиск само от едната страна. Така след време може да установите, че вече не ви е толкова удобен. Разбира се, има решение и за този проблем – качествен топ матрак. Той се предлага на достъпна цена и може да изберете от огромно разнообразие пълнежи, размери и системи за комфорт.

 

При двулицевите матраци се наблюдава разнообразие в твърдостта и материята, от която са изработени двете страни. Едната най-често се препоръчва за през лятото, тъй като осигурява по-добро охлаждане на тялото и повишава комфорта. Материята, от която е изработена обикновено включва памук, бамбук или друг естествен материал. „Зимната“ страна пък се произвежда от вълнена тъкан и е с отлични затоплящи качества.

 

Други модели не предлагат лятна и зимна страна, а такива с различна твърдост. Така в различни етапи от ползването му може да решите, че ви е по-удобно на меката страна, а при някои здравословни проблеми, да изберете твърдата.

 

Разбира се, има двулицеви матраци с еднакви страни, като целта е периодично обръщане и по-дълъг експлоатационен живот.

 

Не е за пренебрегване и фактът, че двулицевите матраци често са по-плътни, стабилни и изработени от по-луксозни материали.

 

Основен недостатък на тези матраци е по-високата им цена, както и нуждата от допълнително закупуване на подматрачна рамка, ако вече нямате такава. Задължително условие за пълноценното ползване и признаване на гаранционните права е употребата на решетъчна скара за леглото. Така се осигурява добро „дишане“ на тъканта, която е отдолу и се намалява вероятността от развиване на бактерии и гъбички.

Всеки тип матраци има плюсове и минуси, важното е да прецените с кое може да направите компромис. Така ще стигнете до правилния за вас модел.

Коментирай

Loading...