Често събуждане през нощта – на какво се дължи?

Публикувано от Shuby 18/07/2017 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,Полезни съвети,

Как да се справим с честото събуждане през нощта?

 

Много хора имат пълноценен сън - сбуждат се отпочинали, през нощта не се будят често или заспиват бързо, като това по никакъв начин не намалява регенериращите свойства на почивката. Но това невинаги е така. В живота си всеки човек има периоди, в които заспива трудно, а дори и да успее, следват чести събуждания придружени с почти невъзможно заспиване. Резултатът е главоболие и умора на сутринта, чувство за дезориентация и лошо настроение.

 

В нощните събуждания няма нищо странно, сънят е съставен от различни фази, в които спим по-дълбоко или не чак толкова. Именно при последните може да се случи събуждане от шум или спонтанно такова. Най-често заспиваме отново бързо след това, но понякога мисията не е чак толкова лесна. Стресът, проблемите вкъщи и на работното място, някаква емоция или неспокойни мисли, могат да отдалечат съня и да се окажем хванати в капана на безсънието. Интересен факт е, че хората, които се будят през нощта, много често го правят около 3 ч. сутринта.

 

Събуждане през нощта

 

Хората, които имат бебета минават през период с безсъние поради тревога за малкия човек, което влияе негативно върху почивката. След известно време на адаптация, родителите са способни да заспят за секунди след като са се погрижили за нуждите на бебето. Този тренинг остава за дълго време след като детето е станало по-голямо, и дори нощните събуждания са се разредили или напълно са спрели, родителите се будят без да има нужда от това.

 

Друга причина, освен навикът, за честото нощно събуждане е повишеният стрес. Може и да звучи много абстрактно, но именно непрекъснатото напрежение в работата, гонене на срокове, забавяния, технически проблеми, финансови затруднения, спорове с колегите и т.н., са сериозни причини за събуждане в 1 ч. през нощта с чувство за тревожност и евентуално сърцебиене.

 

Финансовите проблеми са още една причина за трудности със съня. Разбира се, в малките часове на нощта едва ли могат да ги решат, но нервната система е толкова „пренатегната“ и просто няма почивка.

 

Събуждане през нощта

 

Разбира се, има и съвсем тривиални причини за честите събуждания – това са прекомерната употреба на кофеин, газирани напитки и други стимуланти, обилното хранене и пикантни храни. Неудобният матрак е една от причините, която се подценява, а има съществена връзка със съня.

 

Според друга теория, честите събуждания са наследство от времената, когато човек е било нужно да бъде непрекъснато нащрек, за да се предпази от хищници и недоброжелатели. Особено през тъмната част на денонощието. Също така се смята, че събуждането през нощта е било характерно при продължителните нощи, когато все още не е имало електричество, а ползването на свещи е било скъпо удоволствие. Тогава хората са се събуждали за 1-2 часа, след което отново са заспивали.

 

Това бяха някои от най-честите причини за често събуждане или безсъние, а ако проблемът е продължителен, може опитате някои от тези техники, за да се справите с него:

 

  • Рутина на спането – опитайте да лягате в един и същи час, след като сте хапнали нещо леко и сте извършили обичайните си процедури преди спане.
  • Дръжте телефона далеч от леглото – след като сте се събудили, не се изкушавайте да „убиете“ малко време с ровене в Интернет.
  • Дръжте бутилка вода до леглото – много хора се събуждат жадни, а ставането обикновено е съпроводено с пускане на лампи и разсънване.
  • Мека светлина – ако изпитвате нужда да отидете до тоалетната, снабдете се с малка лампа с мека светлина, която да осветява дискретно помещението, но без да ви събужда.
  • Не се товарете извънредно в работата – опитайте да не поемате чужди задачи или да давате неизпълними срокове, за да паснете в нечии представи. Липсата на време и прекалено много неща за вършене е сигурен начин да си докарате безсъние.
  • Запишете нещата, които ви притесняват в тефтер, дневник или просто на лист, след което напишете евентуалните им решения. На следващия ден може би ще ви е хрумнало нещо друго, след като сте си „освободили“ място за мислене.
  • Заложете на качествен и удобен матрак.

Коментирай

Loading...