7 неща, които трябва да знаем преди да изберем матрак

27/04/2016 0 Коментар(и) Полезни съвети,

1.       Цената. Добре е да сме информирани, че върху цената влияят различните материали, които са използвани за пълнеж на матрака. Трябва да се вземе под внимание възможността за алергии към някои от тях. Намаляването на този риск може да оскъпи продукта, но когато касае здравето ни, този фактор е на втори план.

2.       Външно покритие. Това е един от най-важните елементи в един матрак, на който трябва да обърнем внимание, защото той е най-близко до нашето тяло.  Трябва да внимаваме за наличие на изкуствени материи, защото те често са причина за изпотяване по време на сън, което създава усещане за дискомфорт и нарушава спокойния ни сън.

3.       Леглото. Много често в това отношение се допуска грешка и се подценява мястото, върху което ще бъде поставен матракът. Леглата, които имат място за багаж отдолу са много удобни, защото позволяват да оползотворим добре пространството, но именно това намалява възможността за проверяване . Дори да се снабдим с матрак от дишаща материя, той губи функционалността си, ако е поставен над такъв тип легло.  Не е изключена и появата на мухъл.

4.       Сънят. Обикновен матрак или мемори пяна? Отговорът се крие в нашите навици по време на сън. Ако спим неспокойно и често се въртим, се препоръчва обикновен матрак, който улеснява движението на тялото върху него.  Матрак с мемори пяна се препоръчва когато спим спокойно и тялото се задържа неподвижно за дълго време, настатено удобно в извивката, която си е създало върху матрака.

5.       Мемори пяна. Тя е създадена, за да приема максимално формата на тялото по време на сън. Всъщност този материал се променя не под тежестта на тялото, а под влияние на топлината, която се излъчва от него.  Затова колкото по-дишаща е пяната, толкова по-прилягаща към тялото е я. Този тип матраци се считат за ортопедични.

6.       Латекс. Латексовите матраци се считат за подходящ избор при алергия от акари, тъй като не задържат прах в себе си. При алергия към латекс, решението е матрак, който има външен слой мемори пяна, изолиращ тялото от латексовия слой.

7.       Твърдост. Освен личните предпочитания на всеки, твърдостта на матраците трябва да бъде съобразена и с индивидуалните физически параметри. Хората с по-голямо тегло е препоръчително да избират по-твърди матраци, които не позволяват голямо изкривяване на тялото и огъване на матрака. Хората, които предпочитат мека повърхност за сън, е добре да се ориентират към среден по твърдост матрак, защото в повечето случаи съвсем меките материали не дават на тялото достатъчна опора. Те се препоръчват за деца и възрастни хора. 

Коментирай

Loading...