5 стъпки за възстановяване на нормалният сън след празниците

Публикувано от PartyMan 29/08/2016 0 Коментар(и) Полезни съвети,

За много семейства в цялата страна, през първите няколко седмици на новата година се води борба, когато става въпрос за получаване на нормалното количество качествен  сън. От празнични партита до късно, хората се нуждаят от време, за да се възстановят нормалния цикъл за сън. Тук са шепа полезни неща, които можете да направите, за да се върнете към нормалният ритъм:

    
1. Използвайте светлина в своя полза. Нашите тела са предназначени да отговорят на светлина. Като такива, трябва да им се гарантира, че рано сутринта Вие ще се подложите на слънчева светлина или други ярки светлини, когато се събудите. Това помага на тялото ви намали производството на мелатонин - естествено срещания  химикал, който ви помага да заспите. Д-р Ръсел Росенберг от Националната фондация за заспиване казва в допълнение към светлина, смесването и на някои упражнения на открито, ще помогне смените циркадните ритми.
    
2. Постоянната среда за сън. Едно от най-важните неща за улавяне на  добрата дрямка е да поставим себе си (и децата си) в среда, която насърчава качествената почивка. Настройката на температурата в помещението и намаляване на околната светлина, са добро начало. В допълнение, с помощта на високо-качествен матрак и възглавница, които да ограничат до минимум алергени като прах, акари и други дразнители. Също е добра идея да се ограничи използването на електронните устройства 15 минути, преди лягане.
    
3. Върнете децата обратно към обичайните им задължения. Сънния график на децата Ви е също толкова важен за вас, колкото и за тях. По време на празниците, най-вероятно, е че всеки си ляга по много по различно време, отколкото обикновено. За да се улесни преходът обратно, едно от простите правила е например, да намалите светлините в дома след 21:00, като се уверите, че и всички планирани дейности преди лягане са приключили, така че вие ​​(и вашето семейство) могат да влязат по бързо в нормалният ритъм.
    
4. Времето за вашата храна е друга неизменна част от празничния сезон. За много хора, това е период от годината, когато късно вечер леката закуска е в норма - особено когато става въпрос за сладкиши. Всички пайове, бисквити и други екстри, останали от различните тържества може да те изкушат. Експертите казват, че разглезването със сладки храни може да наруши съня и да Ви доведе до неспокоен сън през цялата нощ.
    
5. Намалете кофеина. Докато няколко чаши кафе или чай са напълно приемливи (и понякога дори необходими), за да ви заредят сутрин с настроение и енергия, проучвания показват, че е разумно да се намали приема на кофеин до минимум по-късно през деня. В действителност, от отдела на Сънна Медицина в Харвардският Медицински Университет казват да избягвате консумацията на кофеин от четири до шест часа преди планираното си време за лягане, за да подобрите шансовете си за спокоен сън.

Коментирай

Loading...