Матракът – вчера, днес и утре

Публикувано от PartyMan 09/09/2016 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,

Днес няма човек, който да не си ляга вечер на удобен матрак. Но кой има заслуга за това?

Когато използваме един предмет ежедневно, почти никога не се замисляме, че в един даден период от историята той изобщо не е съществувал. Точно такъв е случаят и с матрака...

 

Дебютът на този безценен приятел на нашия сън и почивка... датира още от Неолита, колкото и странно да звучи това. Още по това време мястото за сън е започнало да се оформя на определена височина над земята, за да се избегне мръсотията и влагата. Естествено, матракът тогава е имал много по-различен пълнеж от съвременния си събрат. За да осигурят удобство на тялото, нашите прадеди са използвали меки листа и слама, върху които са слагали животинска кожа.

 

Кога матракът се е сдобил със съвременния си облик? За да се превърне в мек матрак, както го познаваме днес, е трябвало да се намесят арабите. Те измислят въвеждат почивката върху мека плътна материя, която наричат с име, което в буквален превод означава „хвърлям се“.

 

В Европа тази „лунна възглавница“ се пренася чрез кръстоносните походи, обогатявайки се откъм пълнеж. С цел по-голяма мекота започнала да се добавя слама, конски косми и овча вълна.

 

На различни места матракът се е изработвал по различни методи. В Персия са използвали кожа от коза, която са пълнили с вода, докато в Египет са сплитали палмови листа, които са разполагали в ъглите на домовете си. В Рим по-бедните са пълнели парчета плат с вълна и сено, а по-богатите – с птичи пера. Истинският лукс обаче, идва чак през Ренесанса когато започва да се използва кадифе, брокат и коприна. По-късно ще се въведе и употребата на памук за пълнеж.

 

Модерните времена оказват влияние и върху визията и функциите на матрака. През 1824 година в Англия е патентован първия надуваем дюшек, а 47 години по-късно в Германия Хенрих Вестфал изобретява матрака на пружини. Последната революция в тази област се появява през 1929 година когато започва употребата на латексов каучук за пълнеж на матраците.

 

Със сигурност когато легнем на меката повърхност следващия път ще се замислим за хилядите години история, които крие тя в себе си. 

Коментирай

Loading...