Леглото и неговите метаморфози през вековете

Публикувано от PartyMan 05/09/2016 0 Коментар(и)

 

Леглото не винаги е било такова, каквото го познаваме сега. През вековете то е претърпявало различни метаморфози, но стимулът за тази промяна винаги е бил един и същ – удобството и желанието за пълноценна почивка.

През 6 в.пр. Хр. се разпространява обичаят мъжете да се хранят легнали по време на пиршества и именно тогава започва употребата на този тип легла за маса , наречени „kline”. Масите, които са се поставяли до тях е трябвало да бъдат по-ниски, за да могат да се поставят при леглото за банкет след като свърши обядът или вечерята.

Истинската история на леглото във вида, в който го познаваме, започва едва през Средновековието. Първите легла са представлявали четири дървени крака и завързани за тях кожени преплетени ремъци, които да поддържат тялото. Постепенно майсторите започват да се специализират и да украсяват краката като най-често използваният мотив е бил лапа на лъв или бик. Хората, които са били по-богати са можели да си позволят балдахин и завеси, които да обграждат спалнята им. С времето краката на леглата са ставали все по-високи, а украсите – все по-тежки.

През Ренесанса за пръв път се появяват леглата на колелца, които са имали за цел да се използват за транспортиране на важни личности от стая в стая, без да бъде нарушена почивката им. В някои къщи са слагали леглата в ниши в стената и са ги прикривали с пердета. През този период започва и употребата на шкафчета и чекмеджета, които да се слагат в близост до леглото. Най-широко разпространеният материал бил кестенът, а по-богатите можели да си позволят смърч, бор, орех и абанос.

През Барока мястото за сън претърпява големи промени, както и всички мебели през този период. Ъглите започнали да се омекотяват и вече не се подхождало към леглото само от практична гледна точка, а се търсела хармония с цялата стая и къща. Майсторите започват да вграждат елементи от слонова кост, перли, злато, сребро, мрамор и стъкло.

В България първите легла навлизат през периода на Възраждането и първоначално не са добре приети. Те дълго време на могат да изместят традицията да се спи на нарове. Едно от първите запазени и до днес легла се намира в Трявна, в Райковата къща. 

Коментирай

Loading...